Tri Bošnjaka, tri Hrvata i tri Srbina donose konačnu odluku: Bh. košarka u pat poziciji

Devet ljudi – tri Bošnjaka, tri Hrvata i tri Srbina, odlučit će kada će i sa koliko učesnika započeti košarkaško prvenstvo u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je planirano da prvenstvo počne u oktobru, već sada smo trebali znati tačan datum početka nove sezone, imena klubova učesnika, ali neke nesuglasice i financijski problemi spriječili su takav scenario.

(Oslobođenje)

13 prijava

Upravni odbor kojeg čini spomenutih devet članova zasjedat će u ponedjeljak, kada bi trebali donijeti konačnu odluku, naravno, ukoliko se uspiju usuglasiti. Do tada će to ostati nepoznanica, a trenutno nekoliko stvari predstavlja prepreku ka konačnom dogovoru.

Već ranije se razmatralo o tome da liga broji 12 ili 14 klubova, a da se po okončanju regularnog dijela sezone igraju play-off i play-out. Međutim, na adresu Košarkaškog saveza BiH stiglo je 13 prijava, a iako je domaća liga već ranije igrana u tom formatu, nisu svi oduševljeni tim brojem, te će vjerovatno jedan klub izvisiti, a ostaje nepoznanica koji.

Harun Mahmutović, generalni sekretar KSBiH, kazao nam je kako novac predstavlja najveći problem u našoj košarci, ali i generalno u cijelom bh. sportu.

”Bez ozbiljnog zakona o sportu, ovdje ne može ni biti kvalitetnog sporta. Gasi se i izumire kao grana. Sve dok u zakonu ne bude stajala odrednica da klubovi moraju imati određena sredstva kako bi se uopće takmičili, gledat ćemo njihovu patnju tokom cijele sezone. Uzmite za primjer našu košarku. Prvenstvo nam završava u martu i to nema nikakvog smisla. Sezona za ozbiljne klubove treba da traje najmanje osam-devet mjeseci, ali mi to nismo u mogućnost s obzirom na to da klubovi nemaju novac i odmah se žale, ljute i ispada da ih tjeramo na nešto. Zbog toga ih shvatamo, te im izlazimo ususret, ali to nas samo dovodi u pat poziciju”, rekao je Mahmutović i nastavio:

Svako svoj interes ima

”U cijeloj regiji, da ne govorim od velikim evropskim državama, svaki klub iz prve lige mora imati sve omladinske kategorije, inače ne bi mogao nastupiti u elitnom rangu. Kada bismo to tražili od naših klubova, ne bismo imali ni takmičenje jer rijetke su ekipe koje ispunjavaju taj uslov.”

Generalni sekretar KSBiH kazao nam je na kraju da je za to da što više ozbiljnih klubova igra prvenstvo, pa i ako je njihov broj neparan, ali da shvata da svako ima svoj interes i da ćemo morati pričekati ponedjeljak kako bismo saznali konačnu odluku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close