BiH neće na crnu listu MONEYVAL-a do septembra

Bosna i Hercegovina, prema riječima pojedinih članova MONEYVAL-a, neće na crnu listu – barem do septembra, do kada Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH mora usvojiti izmjene Krivičnog zakona.
Ipak, šteta našoj zemlji već je nanesena, jer je MONEYVAL ranije obavijestio zemlje članice da budu oprezne prilikom finansijskih transakcija sa BiH. Ovo upozorenje ostaje na snazi.
“Dok god je na snazi Dekleracija koja se zove Javno propćenje o neusklađenosti BiH, vrijeme ne radi za BiH. Dok god je ta dekleracija na snazi, dato je diskrecijsko pravo svakoj zemlji da u okviru svojih institucija obavijesti svoje institucije i privatni sektor o određenim neusklađenostima u BiH”, pojašnjava zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.
Ministar finansija BiH Nikola Špirić izrazio je nadu da će biti učinjeno sve kako BiH ne bi došla na crnu listu, ističići kako postoji nespremnost unutar institucija vlasti u BiH da se razgovara o temama od velikog značaja za našu zemlju. “Zakone treba usvojiti, ali to ne znači da su oni idealni. Tek po usvajanju zakona Odbor eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti će vršiti evaulaciju zakona. Zbog toga se čudim da se u BiH toliko iscrpljujemo da dođemo do drafta zakona koji će tek kasnije biti ocjenjivan”, ističe Špirić.
Inače, sve zemlje koje su bile pod sankcijama Međunarodne radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma pretrpjele su ogromne finansijske štete, kao što su poskupljenje kapitala, kašnjenje platnog prometa i uplata iz inostranstva. Da li sličan scenarij očekuje građane BiH – bit će definitivno poznato u septembru.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close