BiH najlošija u regionu po kvalitetu života

Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP-ija HDI Bosne i Hercegovine u prošloj godini je iznosio 0,735, što predstavlja kategoriju visokog razvoja po mjeri čovjeka.

Bosna i Hercegovina se na globalnoj listi od 187 zemalja nalazi na 81. poziciji, iza Mauricijusa, a ispred Azerbejdžana i najlošije je reangirana u regionu.
HDI za BiH iz prošle godine, u vrijednosti od 0,735, ispod je prosjeka od 0,758 za zemlje iz grupe sa visokim razvojem po mjeri čovjeka i ispod prosjeka od 0,771 za zemlje iz Evrope i centralne Azije.
HDI je zbirna mjera za procjenjivanje dugoročnog napretka u tri osnovne dimenzije razvoja po mjeri čovjeka – dug i zdrav život, pristup znanju i pristojan standard života.
Od zemalja regija Makedonija je na 76, mjestu, Albanija 70., Srbija dijeli 64. mjesto sa Malezijom, Crna Gora je na 52. mjestu dok je Hrvatska na 47. mjestu i posljednja je u grupi zemalja sa vrlo visokim razvojem. Najbolje rangirana zemlja regije je Slovenija na 21. mjestu.
Na prvom mjestu po HDI indexu je Norveška, slijede Australija i Sjedinjene Države, a prvih pet na listi upotpunjuju Njemačka i Novi Zeland.
Iza njih slijede Irska, Švedska, Švicarska, te Japan na 10. mjestu.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close