BiH na najboljem putu da usaglasi stav oko nominacije stećaka

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da se BiH trenutno nalazi na najboljem putu da u potpunosti usaglasi stav oko nominacionog dosijea i plana upravljanja za stećke.

– Time će biti ispunjen prvi uslov gdje ćemo zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom još jednom proći kroz taj tekst i mislim da će to biti govoto za predaju Unesku za zaštitu spomenika kulture, rekao je Nović danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa nominacijom stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Uneskovu listu svjetske baštine.

Nović je rekao da će, nakon što BiH danas završi razmatranje ovog pitanja, u narednih 10 dana biti zakazan zajednički sastanak sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

– Nakon toga ide redaktura, lektorisanje, prevođenje na nekoliko jezika – domaćih, stranih i uvezivanje, te predaja Unesku na dalje odlučivanje, zaključio je Nović.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je višenacionalna komisija nakon ozbiljnog rada uspješno završila navedeni dio posla, da bi ovaj važan segment išao dalje u proceduru.

Mutabdžija je zahvalio Noviću za inicijativu da u otvorenom dijalogu sa predstavnicima Zavoda za kulturno-istorijsko i priorodno nasljeđe Republike Srpske i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH stavi na dnevni red sva otvorena pitanja, kako bi se taksativno prošlo kroz sve sporne odrednice ovog dokumenta.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close