BiH na 101. mjestu po ekonomskoj slobodi

Federalni zavod za programiranji razvoja objavio je rezultat ekonomskih sloboda za Bosnu i Hercegovinu koje iznose 58,4, što ekonomiju zemlje postavlja na 101. mjesto najslobodnijih prema indeksu 2014. godine. Ukupni rezultat je porastao za 1,1 poen u odnosu na prošlu godinu, što je odraz poboljšanja slobode investiranja, slobode poslovanja i blagog napretka u odustvu korupcije, piše NAP.

Bosna i Hercegovina je na 38. mjestu od 43 zemlje u Evropskoj regiji , a njen rezultat je ispod globalnog i regionalnog prosjeka. Bosna i Hercegovina je prvi put rangirana prema indeksu 1998. godine. Nakon 17 godina, njen rezultat ekonomske slobode je napredovao za oko 29 bodova, što predstavlja drugo najbolje poboljšanje bilo koje zemlje. Uz napredak u svih 10 ekonomskih sloboda, Bosna i Hercegovina je postigla ogroman napredak u uklanjanju ekonomski represivne politike.

– Ipak, ekonomija BiH i dalje se smatra “uglavnom neslobodnom”. Dublje institucionalne reforme, posebno u vezi sa iskorjenjivanjem korupcije i osiguravanja nezavisnosti pravosuđa i dalje predstavljaju ključne probleme za daljnje unapređenje ekonomskih sloboda i poboljšanje ekonomskog rasta – stoji u istraživanju.

Nakon nekoliko godina snažnog rasta, stanje u ekonomiji Bosne i Hercegovine izrazito se pogoršalo, djelimično zbog globalne ekonomske krize, a općenito zbog sporog napretka na polju ekonomskih sloboda i nedostatka strukturalnih reformi. Veliki broj kompanija je ostao pod kontrolom države i privatizacija je u zastoju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close