BiH je visoko, a ne umjereno zadužena zemlja

Sve više analitičara tvrdi da Bosna i Hercegovina nije umjereno zadužena zemlja, kako tvrde nadležne institucije, sumirajući visinu vanjskog duga.
Ako se uzme u obzir i galopirajući unutarnji dug, koji je daleko veći od onog koji se službeno prikazuje, BiH je visoko zadužena zemlja i dalje srljanje u dugove prijeti budućnosti narednih generacija u ovoj zemlji, izvještava FTV.
Ukupan dug Bosne i Hercegovine, i vanjski i unutrašnji, procjenjuje se na oko 22 milijarde maraka. Stvarni dugovi su puno veći od onih koji se statistički prikazuju i nema izgleda da će se uredno vraćati.
Gledajući Federaciju, dug iznosi više od četiri milijarde maraka, ne računajući oko 600 miliona maraka po osnovu kredita MMF-a. U odnosu na prošlu godinu dug je veći za više stotina miliona maraka.
“Procijenjeni dug jeste malo veći, ali onaj koji je verifikovan – stara devizna štednja i ratno potraživanje – on je manji. Ukupan unutrašnji dug Federacije iznosi ratna 874 miliona”, kaže pomoćnik ministra finansija FBiH Samir Bakić.
Bosna i Hercegovina sve više srlja u dužničko ropstvo stazom kojom su ranije krenuli Portugal, Italija, Irska, Grčka, Španija.
Posebno zabrinjava podatak da dug preduzeća kod komercijalnih banaka premašuje 14 milijardi maraka.
“Naš glavni problem trenutno nisu samo dugovi prema međunarodnim financijskim institucijama, nego su problemi koje imamo vezani za dug prema privatnom sektoru – privatnim bankama. Samo od 2008. godine dug prema privatnim bankama je narastao za nekih 800 miliona maraka, što je neprihvatljivo”, kaže direktor Centra za zastupanje građanskih interesa Damir Mehmedbašić.
BiH poznata je po tome da novac iz kredita ne usmjerava u razvoj privrede, jer on uglavnom ide u potrošnju.
“Ako je kredit stil života, onda je to definitvno propast – i za ekonomsku zajednicu i za pojedince”, kaže Muris Čičić, ekonomski analitičar.
Analitičari upozoravaju da unutrašnji dug galopirajuće raste i da je zemlja zbog nekontroliranog zaduživanja sve bliže granici bankrota. Ipak smo mi visoko, a ne umjereno zadužena zemlja, kako to političari u međunarodnim krugovima žele predstaviti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close