Postbank BH prijeti stečaj, 85 radnika ide na ulicu

Švicarski fond “FAM Funds”, koji je, na osnovu javnog poziva za dokapitalizaciju iz novembra prošle godine, trebao preuzeti “Postbank BH”, nije dobio potrebnu licencu za rad zbog čega je ugroženo sklapanje ugovora o dokapitalizaciji ove banke.
Ovu informaciju potvrdio je Dnevnom Avazu i Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH, koji se sastao sa predstavnicima “FAM Fundsa” i Agencije za bankarstvo BiH kako bi se razriješili novonastali problemi.
Bijedić je ustvrdio za da je situacija u vezi s dokapitalizacijom “Postbanke BH” postala isuviše komplicirana, što bi za posljedicu moglo značiti njenu likvidaciju, što nikome ne bi donijelo dobro.
– Agencija za bankarstvo FBiH informirala nas je da “FAM Funds” ne može dobiti dozvolu za rad, jer nije ispunio potrebne uvjete. S druge strane, iz “FAM Fundsa” tvrde da imaju sve dokumente, da su spremni uložiti 19 miliona KM u dokapitalizaciju, plus isplatiti radnike koji su tužili banku u iznosu od pet miliona. Tvrde da ne znaju zašto im se ne izdaje dozvola za rad i veoma su zabrinuti – kaže Bijedić.
On navodi da bi, zbog otezanja ove situacije, tačnije zbog poništavanja javnog poziva za dokapitalizaciju, najviše štete imali upravo radnici.
– Ukoliko se dokapitalizacija ne dovrši, “Postbank BH” ide u stečaj, a 85 zaposlenika banke na ulicu. To je sigurno. Situacija nije nimalo dobra. Ovo se ubrzo mora riješiti. Nije mi nikako jasan stav Agencije za bankarstvo FBiH – kaže Bijedić.
Zlatko Hadžihasanović, ovlašteni zastupnik “FAM Fundsa”, tvrdi da im nije jasno kako su prošli sve pretkvalifikacije međunarodnog javnog poziva, uplatili potrebnu ponudu od 50.000 KM, izabrani su kao najbolji ponuđači, a  sada odjednom nemaju uvjete da rade.
– Ispunili smo sve uvjete koji su od nas traženi. Imamo dokumente iz SIPA-e i Interpola da smo čisti, da nemamo veze s kriminalom, ali iz Agencije za bankarstvo FBiH opet sve koče – kaže Hadžihasanović.
On pojašnjava da su uredno izabrani na tenderu i da imaju strani kapital koji su spremni uložiti u “Postbank BH”.
– Na papire i licence potrošli smo više od 300.000 eura. Čak smo podnijeli zahtjev i za usklađivanje standarda SIBA, koji su od nas traženi. Sve smo podnijeli, ali na kraju, kada smo sve uradili, prošli tender, prošli provjere, sve platili, ne možemo raditi. Ne znamo kome odgovara ovakav rasplet situacije. Za čije interese Agencija za bankarstvo radi – kaže Hadžihasanović te dodaje da očekuje od Agencije da još jednom dobro provjeri sve okolnosti.

Barš: Nemaju kapital

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, tvrdi da “FAM Funds” ne može dobiti dozvolu za rad zato što ne ispunjava uvjete prema kojima može postati vlasnik 66,7 posto kapitala u državnoj banci.
– Sjedište “FAM Fundsa” je na Djevičanskim otocima. Oni koriste zakone i propise koji nisu usklađeni s evropskima. Drugo, ne mogu investirati dok ne usklade sve propise s našim zakonima. To znači da moraju raditi legalno, da imaju finansijski kapital, da će vršiti ulaganja te da nisu povezani sa pranjem novca. No, nijedan uvjet ne ispunjavaju. Proces provjera traje već pet mjeseci. Moramo paziti s kim imamo posla – tvrdi Barš.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close