BiH izvezla 400.000 kilograma certifikovane OK organske robe

Bernisa Klepo, audit manager u Organskoj kontroli, za Poslovne novine dala je podatak da je u 2013. godini, do sada, izvezeno 400.000 kilograma OK certifikovane organske robe, u vrijednosti 3,5 miliona KM.

Najvećim dijelom se radi o samoniklom ljekovitom i aromatičnom bilju i jagodičastom voću koje je izvezeno na tržište Švicarske i tržište zemalja Evropske zajednice, uglavnom Njemačke, Francuske, Austrije, Italije i Švedske.

“Što se tiče certifikacije organske proizvodnje i prerade, kao osnovne djelatnosti OK-a, mogu reći da je Organska kontrola, međunarodnom akreditacijom, priznavanjem od EU i Švicarske, te proširenjem geografskog opsega djelovanja dosegla vrh i zaokružila proces koji namjeravamo održati i u narednom periodu. U prilog ovome ide i činjenica da su neke od renomiranih kompanija iz susjednih Srbije i Crne Gore prepoznale značaj međunarodno akreditovanog tijela, te su pokazale interesovanje za Organsku kontrolu i OK certifikacijski program”, istakla je Klepo.

Prema njenim riječima, Organska kontrola je, sa ciljem povećanja broja OK certifikovanih proizvođača van granica BiH, sklopila ugovor o poslovnoj i stručnoj saradnji sa respektabilnom i akreditovanom certifikacijskom kućom TMS CEE (ranije TÜV SÜD Serbia) koja za OK vrši inspekcijski servis za proizvođače iz Srbije koji žele biti certifikovani u skladu sa OK certifikacijskim programom.

Najavila je da je dalji razvoj OK, u smislu proširenja opsega djelovanja, usmjeren na implementaciju sistema upravljanja koji se odnose na kvalitet, sigurnost hrane i okoliš (HACCP, ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, ISO 14001:2004), te standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kao što su GlobalG.A.P, IFS i BRC, pišu Poslovne novine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close