BiH ima najrestriktivniji zakon o ulaganjima u medijski prostor

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su na današnjoj sjednici u Sarajevu razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, što je prijedlog Vijeća ministara BiH.
Donošenje ovog zakona, kako je obrazloženo iz Vijeća ministara BiH, ima za cilj uspostavljanje veće pravne sigurnosti te unapređenje i pojednostavljenje procesa priliva direktnih stranih ulaganja, odnosno poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske klime.
Izmjene i dopune Zakona usmjerene su na otklanjanje barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora, kako bi se investitorima poslala jasna poruka da je BiH opredijeljena za privlačenje novih i zadržavanje i proširenje postojećih investicija, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u zemlji.
Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Danijela Martinović kazala je danas da godinama strani investitori upozoravaju da se pojedine odredbe ovog zakona moraju mijenjati kada je u pitanju ulaganje u medijski prostor BiH.
Dodaje da BiH ima najrestriktivniji zakon kada je riječ o ulaganjima u medijski prostor.
Smatra da su uz ove izmjene trebale pred poslanicima biti i dodatne informacije koje se odnose na usvajanje strategije o promociji i privlačenju direktnih stranih investicija.
Poslanici će se o ovom zakonu izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close