BiH: Hara stomačni virus

Zbog raznih virusa, respiratornih i stomačnih infekcija, ljekari u domovima zdravlja, ambulantama i bolnicama širom BiH posljednjih nekoliko mjeseci imaju pune ruke posla.

Posebno je veliki broj pacijenata koji se žale na stomačne tegobe, praćene učestalim proljevima i povraćanjem. Ljekari upozoravaju da je glavni uzrok loša lična higijena i nezdrava prehrana u ljetnim mjesecima. U Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo kazali su nam da već nekoliko mjeseci zbrinjavaju i do deset pacijenata sa simptomima virusa “prljavih ruku”.

– Građani ne vode dovoljno računa o namirnicama koje jedu, pogotovo o onima koje se lako kvare, naročito na vrućinama. Takvi su crveno meso, majoneza, mliječni proizvodi… Treba se hraniti zdravo, jesti svježe proizvode, voće i povrće, izbjegavati gazirana pića i hladne napitke. Naravno, redovno prati ruke – istakli su iz sarajevske Službe hitne pomoći.

I u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla vidno je povećan broj pacijenata s istim simptomima.

– Nije sigurno je li riječ o virozi, jer niko u BiH ne vrši detaljne analize toga. To su uobičajeni simptomi tokom ljeta, koji mogu biti izazvani nepravilnom ishranom. Dovoljno je da se konzumiraju masna hrana i gazirana pića. Vjerovatnoća da će doći do bolesti pri visokim temperaturama je velika – naveli su iz tuzlanske Hitne pomoći.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close