BiH godišnje uvozi blizu 300 tona meda

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, naša zemlja godišnje uvozi blizu 300 tona meda, čija se vrijednost procjenjuje na oko 2 miliona KM.
Međutim, stručnjaci upozoravaju na nepostojanje adekvatnih mehanizama koji bi ustanovili pravu ispravnost, odnosno porijeklo takvog meda.

Inženjer prehrambene tehnologije iz Banja Luke Predrag Janković u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) upozorio je da je u 2011. godine vlastitim eksperimentom dokazao da Pravilnik o metodama za kontrolu meda i drugih pčelinjih proizvoda koje je Agencija za sigurnost hrane u BiH donijela prije nekoliko godina, nije dobar, odnosno da ne može otkriti ni najočiglednije falsifikate.

‘Laboratorije u BiH, kada ispituju kvalitet meda, onda koriste 12 metoda, načina, a zemlje u Evropskoj uniji koriste 18, a Slovenci čak 21 metodu. To dovoljno govori na kojem nivo se mi nalazimo’ – rekao je Janković pojašnjavajući da je lično, u laboratoriji, napravio pet uzoraka patvorenog meda koji bi prošle sve kontrole predviđene bh. Pravilnikom o metodama za kontrolu meda i drugih pčelinjih proizvoda, i koje bi dobile ocjenu da mogu ići na tržište.

‘Ako imamo podatke koji kažu da se u BiH godišnje uvozi blizu 300 tona meda, krajnje je vrijeme da se kontrole prilikom ulaska meda u našu zemlju pooštre’ – apeluje Janković.

On upozorava da BiH ima isti problem i sa većinom ostalih proizvoda životinjskog porijekla koji se uvoze u našu zemlju.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close