“Rak kod djece je izlječiv”: Važno rano prepoznavanje simptoma bolesti

‘Rak kod djece je izlječiv’, slogan je pod kojim se ove godine obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece liječene i oboljele od malignih oboljenja. 

Udruženje ‘Srce za djecu koja boluju od raka’ i ove godine raznim aktivnostima obilježava ovaj dan. Tema kojoj je dat poseban akcenat ove godine je važnost upoznavanje sa ranim simptomima radi ranog prepoznavanja bolesti kod djece.

“Zakašnjelo postavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja, zato je važno rano prepoznavanje bolesti. Simptomi na koje treba posebno obratiti pažnju su: bijele tačkice u oku, razrookost, izbočena očna jabučica, bolovi u kostima, atipična temperature, rukom opipljive kvržice, dugotrajan kašalj, otok u predjelu stomaka, glave, udova, modrice, iznenadni gubitak težine, glavobolja…”, rekla je za Jasna Vatreš, sekretarka Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.

Napominje da, iako su ovi znaci, nerijetko i simptomi obične gripe, ali ako traju duže vrijeme, potreban je detaljniji pregled ljekara.

Procenat izlječenja između 70 i 80 posto

Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike KCUS-a je jedino odjeljenje na području FBiH gdje djeca iz Federacije dolaze na liječenja. Uspostavlja se dijagnoza i kreće se sa hemoterapijama i ostalim terapijama koje su potrebne na putu ka izlječenju. Proces liječenja je težak i mukotrpan i traje od tri mjeseca do godinu dana bolničkog liječenje.
“Da bi rekli da je dijete u potpunosti izliječeno, potrebno je da prođe pet godina od uspostavljanja dijagnoze. Procenat izlječenja malignih oboljenja u BiH se kreće između 70 i 80 posto, što je i u Europi i u svijetu slučaj”, rekla nam je Vatreš.
Dodala je da Udruženje ‘Srce za djecu’ ima odličnu suradnju sa liječničkim timom stručnjaka sa Hematoonkološkog odjeljenja. U slučaju da je potrebno liječenje van granica BiH, Federalni fond ima potpisan ugovor sa klinikama u Njemačkoj i Hrvatskoj.
Transplanatacija koštane srži se rade van granica naše zemlje i Federalni fond snosi troškove liječenja i boravka djeteta i jednog pratioca. Udruženje Srce za djecu ima ugovor sa klinikom u Italiji, koji se obavlja humanitarnim putem, gdje se djeca također izmještaju na transplanataciju.
Udruženje ‘Srce za djecu koja boluju od raka’ pruža veliku pomoć roditeljima oboljele djece. Roditeljima je potrebna pomoć cjelokupne zajednice, jer je puta ka ozdravljenju djeteta težak i zahtjeva apsolutnu posvećenost roditelja.
“Roditelji trebaju biti svjesni težine oboljenja, ali ipak pokazati djeci da su nasmijani i jaki u cijelom tom procesu. Podrška roditeljima puno znači i ne smije izostati”, napomenula je Jasna Vatreš.
Izgradnja roditeljske kuće
Izgradnja Roditeljske kuće treba uskoro početi. Potpisan je ugovor sa Kliničkim centrom i izabran je izvođač radova.
Kako nam je rekla Jasna Vatreš, očekuje se dobijanje građevinske dozvole i početak radova.
Građani koji žele da pomognu u procesu izgradnje Roditeljske kuće to mogu učiniti pozivom na humanitarni broj 090 292 014 i na taj način donirati 3 KM.
Zlatna trakica- Simbol podrške oboljeloj djeci
Zlatna trakica predstavlja simbol borbe protiv malignih oboljenja kod djece i podrška za djecu koja se liječe na hematoonkološkim odjeljenjima. Promovirana je prošle godine i svi koji žele na ovaj način pružiti podršku, zlatnu trakicu mogu preuzeti u prostorijama Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.
U prosjeku se na Hematoonkološkom odjeljenju liječi od 50- 55 djece iz cijele FBiH. Najčešće maligno oboljenje kod djece je leukemija.
Ako se na vrijeme reaguje maligna oboljenja se mogu uspješno tretirati kemoterapijama i radioterapijama i uspješnost je između 70 i 80 posto slučajeva.
radiosarajevo.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close