BiHPolitika

BiH godišnje izdvaja 10 miliona eura za političke partije

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas na sjednici raspravu o izvještajima finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini, koji su pokazali da se godišnje izdvaja oko 10 miliona eura za tu namjenu.

Kako je tokom rasprave kazala poslanica Naše stranke Mirjana Marinković- Lepić podvukla je da se najviše stranaka finansira iz budžeta, dok je u 2016. godini 40 stranaka, a u 2017. godini 31 stranka prekršila odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Oba izvještaja, kaže, pokazala su da se ne poštuju preporuke GRECO-a (specijaliziranog antikorupcijskog tijela Vijeća Evrope), odnosno te preporuke nisu ugrađene u postojeći zakon, a od devet preporuka pet je djelimično realizirano, tri nisu nikako realizirane dok je samo jedna preporuka realizirana na zadovoljavajući način.

– Ogromna sredstva izdvajaju se iz budžeta za finansiranje političkih partija i to su cifre u kojima BiH prednjači. BiH godišnje izdvaja 10 miliona eura za tu namjenu, 5,4 miliona eura izdvaja Slovenija, 6,6 miliona izdvaja Hrvatska, dok 8,5 miliona eura izdvaja Srbija, a sve te države imaju ili veći standard ili veći broj stanovnika od BiH – podvukla je.

Ocijenila je da postojeće sankcije u Zakonu ne proizvode efekte jer se prekršaji ponavljaju, a maksimalna kazna je 5.000 eura, dok su u 26 od 27 država članica Evropske unije propisuju novčane kazne od 20.000 eura te predviđaju obustavu finansinja iz budžeta ukoliko se utvrde nepravilnosti u finanisranju političke stranke.

Iznijela je i podatak da je od 2014. godine do 2018. godine potrošeno 281 milion KM za finansiranje političkih stranaka.

Budući da svi izvještaji ukazuju, kaže, da se zadržava isto stanje u ovoj oblasti zatražila je da se formira interresorna radna grupa koja će raditi na izradi izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka uz poštivanje principa racionalnog trošenja budžeta, a u koji će se ugraditi i preporuke GRECO-a i Koalicije “Pod lupom”.

Poslanici su obavili objedinjenu raspravu i o godišnjim izvještajima iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2017. i 2018. godinu kada su dali nekoliko prijedloga za poboljšanje stanja u toj oblasti.

O izvještajima će se poslanici izjasniti kada obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close