BiH dobila novi rok: Do ožujka riješiti Sejdića i Fincija

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele upozorili su najviše dužnosnike Bosne i Hercegovine i entiteta na nedopustiv zastoj u provedbi reformi koje su nužne da bi zemlja napredovala na putu ka članstvu u Uniji.

-Veoma smo zabrinuti zbog izostanka napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji, stoji u pismu Ashton i Fuelea upućenom na adresu predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, predsjednika vlada Federacije BiH i Republike Srpske Nermina Nikšića i Aleksandra Džombića te predsjednika sedam najvećih parlamentarnih stranaka.

Ashton i Fuele podsjetili su političare u BiH kako su do sada propustili ispuniti obveze koje su sami preuzeli, a prije svega provedbu promjene ustava i izbornog zakona kojom bi se eliminirala diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina te uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s EU na državnoj razini.

-Nema sumnje da je današnji prioritet hitno rješavanje primjene presude “Sejdić i Finci”, a to prioritnim smatra i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland. Ovdje se ne radi o skupljanju političkih bodova za neke. Ovdje je riječ o šansi za buduće generacije i to je od presudne važnosti da Bosna i Hercegovina ostane vjerodostojan partner za Europsku uniju, naveli su Ashton i Fule, koji očekuju politički sporazum o provedbi presude “Sejdić i Finci” do kraja ožujka, u skladu sa zaključcima drugog sastanka Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja.

-Pozivamo vas da postignuti politički sporazum predstavite na sljedećem sastanku dijaloga na visokoj razini, u travnju. To bi moglo prokrčiti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon što to bude provedeno, kredibilnoj aplikaciji za članstvo u EU kasnije tijekom ove godine, poručuju Ashton i Fule.

Političari u BiH ranije su se obvezali kako će preuzete obveze ispuniti najkasnije do kraja ožujka, no na tom planu još nema nikakvog napretka.

Ashton i Fuele zatražili su da se to odmah uradi te da političari iz BiH rezultate postignutog dogovora predstave dužnosnicima EU na sastanku planiranom za travanj.

Bude li tog dogovora, potvrdili su Ashton i Fuele, moguće je da BiH do kraja godine preda molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

-Napredak ka EU sada ovisi o vašoj sposobnosti da radite zajedno, postignete kompromis za zajedničko dobro i obnovite povjerenje građana BiH u vašu sposobnost da konkretnim djelima postignete napredak na planu europskih integracija, poruka je Ashton i Fuelea političarima u BiH.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close