PolitikaSvijet

BiH dio jednog od najvećih svjetskih ekonomsko-političkih projekata

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović boravi u Kini, gdje ispred delegacije Bosne i Hercegovine učestvuje na Forumu na visokom nivou „Jedan pojas, jedan put“.

Na ovom, kako kineska štampa ocjenjuje, historijskom skupu, kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jiping učestvuje oko 100 delegacija zemalja svijeta, od toga 30 premijera i predsjednika, među kojima i predsjednik Rusije Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš te mnogi drugi, prenosi Patria.

Na posebno organizovanoj ceremoji, ministar Šarović je u ime Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma. Potpisivanjem ovog sporazuma BiH je i formalno postala dio projekta „Jedan pojas, jedan put“ u kome je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, preko 100 milijardi eura.

– U narednim godinama BiH može za svoj razvoj računati, ukoliko ima odgovarajuće projekte, na značajnu podršku kroz ovu platformu. U naredne tri godine NR Kina će dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje, i na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inžinjera i naučnika – naglasio je ovom prilikom ministar Šarović.

Prvog dana posjete, započeti su i razgovori sa vodećim kineskim kompanijama iz oblasti infrastrukture i energetike. Sa velikom kompanijom Wong Fang koja je uspješno u RS gradila termoelektranu Stanari,  ministar je razgovarao o o skorom završetku procesa ugovaranja termoelektrane Banovići kao i početka pregovora o izgradnji hidroelektrane Dabar u Republici Srpskoj. Ministar Šarović je najavio da će ova respektabilna kompanija sljedeći mjesec posjetiti RS  na lokaciji Dabar, kako bi sa nadležnim vlastima otpočela zvanične razgovore, te kako bi izvršila procjene vrijednosti i kredibilnosti investicije.

sarovic-peking-2

Danas je ministar Šarović  govorio i na posebnom sesiji posvećenoj trgovini koju je vodio kineski ministar trgovine Zhong Shan i održao više bilateralnih susreta, dok su za sutra najavljeni brojni razgovori sa kineskim investitorima i kompanijama sa ciljem promovisanja jedne od najvećih ekonomsko-političkih inicijativa 21. vijeka, u kojoj je BiH punopravan učesnik i iza koje se krije ogromni program infrastrukturnih ulaganja. Kina je izdvojila 45 milijardi dolara za podršku infrastrukture i trgovine na međunarodnom planu, a BiH je dio cijelog tog projekta.

Kao potvrda efikasne saradnja između BiH i NR Kine, danas  je potpisan  i Memorandum o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž Puta svile i pomorskog puta svile za 21 vijek. Govoreći na tematskoj sjednici o trgovinskoj povezanosti ministar Šarović je naglasio važnost produbljivanja  trgovinske i ekonomske saradnje u duž Pojasa i Puta, radi neometane i efikasne trgovine, ističući značaj podrške NR Kine kroz lakši pristup ulaganjima i pomoć u izgradnji kapaciteta i infrastrukture.

Tokom boravka u Pekingu, ministar Šarović će sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarati i o realizaciji već ugovorenih projekata kao što su Powerchina-Sinohydro, projekat autoputa u RS (Glamočani-Mliništa) u dužini  od 62 km, te projekti TE Banovići i TE Tuzla.

sarovic-peking-3

( NAP)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close