-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Biden – Merkel: Zapadni Balkan mora se integrirati u Evropu

Najavljen i pojačan angažman dvije države, ali i cijele Evropske unije u daljem provođenju refomi, ne samo u našem regionu, te suzbijanju negativnog uticaja Rusije i Kine u svijetu.

Kako smo i najavili, zapadni Balkan bio je na dnevnom redu jučerašnjeg susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u Bijeloj kući. 

“Složili smo se da je vrlo važno nastaviti integriranje zapadnog Balkana u evropske institucije”, istakao je američki predsjednik u obraćanju novinarima nakon susreta. On je najavio i pojačan angažman dvije države, ali i cijele Evropske unije u daljem provođenju refomi, ne samo u našem regionu, te suzbijanju negativnog uticaja Rusije i Kine u svijetu.
Merkel je prenijela i da će SAD i Njemačka nastaviti pomagati svijetu u borbi protiv koronavirusa, te da će nove doze vakcina biti donirane. Naglasila je da će većina tih aktivnosti ići posredstvom mehanizma COVAX, Svjetske zdravstene organziacije. 
Tokom press konferencije istaknuto je i da će Ukrajina uživati snažnu podrušku dvije države. 
Razgovarano je i o situaciji u nizu kriznih žarišta svijeta, od Afganistana i Sirije do Etiopije.
Istaknuto je i snažno opredjeljenje za borbu protiv terorizma, kao i želja da se s Iranom potpiše sporazum o kontroli nuklearnog programa ove zemlje. 

Politicki

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close