-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleLjubav i sex

Zakon o istopolnim partnerstvima u Crnoj Gori stupio na snagu

Od danas stupa na snagu Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, koji će omogućiti LGBT populaciji da budu vidljivi u očima zakona i da na taj način regulišu svoja partnerstva.

Ovim se zakonom ispunjava obaveza društva i države da obezbjeđuje prava, slobode, dostojanstvo i jednakost svih bez obzira na bilo kakvo lično svojstvo, opredjeljenje ili pripadnost.

Ipak njegova primjena u praksi još neće početi, jer u međuvremenu nisu doneseni podzakonski akti.

Neophodno je da se donese 26 podzakonskih akata, što još uvek nije urađeno, iako je zakon usvojen prije godinu dana, prenosi BETA

U međuvremenu, u Službenom listu objavljen je Pravilnik o izgledu i sadržaju obrasca izvoda iz registra životnih partnerstava osoba istog pola.

Organizacije Kvir Montenegro, Spektra i Juventas organizovale su i obuku za matičare iz više crnogorskih gradova, koji su se tom prilikom upoznali sa tim kako će izgledati ceremonija sklapanja partnerstava između lica istog pola, te kako bi matičari trebalo da postupaju u toj prilici.

Ključne razlike prilikom čina venčanja su u nazivima gdje umesto „suprug-supruga“ u Registru životnih partnera će pisati „partner-partner“, odnosno „partnerka-partnerka“.

Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gdje da sada žive moraju donijeti dokaz o slobodnom partnerstvu.

Prema najavama, najmanje 20 parova čeka mogućnost da se vjenča.

Zakonom je predviđeno da homoseksualne osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, što su prava koja ih izjednačavaju sa heteroseksualnim brakovima.

Ali zakon ne dozvoljava istopolnim parovima usvajanje djece. Izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju djecu Zakon ne daje, ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera. Sadrži i jasnu obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako ono nema bližeg srodnika.

U Skupštini Crne Gore je 1. jula 2020. izglasan Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, glasovima tadašnje vladajuće većine na čelu sa Demokratskom partijom socijalista.

Najglasniji protivnici zakona su bili iz desno orijentisanog Demokratskog fronta, dominantnog konstituenta sadašnje vlasti.

Istraživanje iz januara ove godine, koje je sprovela nevladina organizacija Centar za demokratiju i ljudska prava, pokazalo je da trećina crnogorskih građana ne želi da živi u istoj državi sa LGBT osobama, dok svaki peti građanin ocenjuje da seksualne manjine nisu ništa bolje od kriminalaca i da ih treba najstrože kažnjavati.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close