Kolumne

Biden kazao da razmatra povlačenje optužbi protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea

Joe Biden je u srijedu rekao da razmatra zahtjev Australije da odustane od desetogodišnjeg nastojanja SAD-a da procesuira osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea zbog objavljivanja gomile američkih povjerljivih dokumenata.

Australija je godinama pozivala SAD da odustane od krivičnog gonjenja Assangea, australskog državljanina koji se borio protiv američkih napora za izručenje iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Upitan o zahtjevu u srijedu, dok je ugostio japanskog premijera Fumija Kišidu u službenu posjetu, Bajden je rekao: “Razmatramo to.”

Assange je optužen za 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu kompjutera zbog objavljivanja gomile povjerljivih američkih dokumenata na njegovoj web stranici prije skoro 15 godina.

Američki tužioci navode da je Assange (52) ohrabrivao i pomagao obavještajnu analitičarku američke vojske Chelsea Manning u krađi diplomatskih depeša i vojnih dosijea koje je WikiLeaks objavio, dovodeći živote u opasnost.

Australija tvrdi da postoji raskorak između američkog tretmana Assangea i Manninga. Predsjednik Barack Obama preinačio je ManningINU 35-godišnju kaznu na sedam godina, što joj je omogućilo puštanje na slobodu 2017.

Assangeove pristalice kažu da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Afganistanu koji su bili u javnom interesu.

Assangeova supruga Stella Assange rekla je da je osnivač WikiLeaksa “proganjan jer je razotkrio pravu cijenu rata u ljudskim životima”. Rekla je da se njegovo zdravlje i dalje pogoršava u zatvoru i da se boji da će umrijeti iza rešetaka.

Britanski sud presudio je prošlog mjeseca da Assange ne može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama pod optužbom za špijunažu osim ako američke vlasti ne garantuju da neće dobiti smrtnu kaznu.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close