BHRT, RTV FBiH i RTRS prestaju ovog ljeta s emitiranjem?

Javni RTV servis – BHRT, RTV FBiH i RTRS – suočava se s potpunim urušavanjem i gašenjem, a BiH s televizijskim mrakom

 

Izvor: Dnevni list
Osim što naplata RTV pristojbe nikad nije bila manja, 26. aprila istječe ugovor s telekom operaterima koji od tog datuma neće uopće prikupljati “TV pretplatu”. Uz to, naša zemlja treba do 17. jula završiti proces digitalizacije, koji su završile ili završavaju sve zemlje regije i cijela Europska unija. Tad prestaju vrijediti tehničke dozvole za analogni signal i više nitko neće štititi analogne frekvencije i svi koji emitiraju program analognim putem to više neće moći. Uostalom, to je međunarodna obveza koju smo potpisali u Ženevi davne 2006. godine. BiH će se tako naći u “digitalnome mraku”. Na potezu su javni servisi, Vijeće ministara BiH, Parlament BiH te entitetski parlamenti jer bi sve moglo rezultirati i izricanjem sankcija od relevantnih međunarodnih institucija.
Pad sistema
Što se tiče prikupljanja TV pristojbe, prije 26. aprila Odbor javnog RTV servisa se mora usuglasiti oko novog načina preplate. Ono što se do sad moglo čuti je prijedlog prikupljanja “TV pretplate” preko računa za potrošenu električnu energiju, što bi značilo da se mora postići dogovor s elektroprivredama kao opskrbljivačima struje. Postoji i mogućnost da se u parlamente, ovih dana zauzete formiranjem izvršne vlasti, uputi prijedlog produljenja roka, odnosno nastavak naplate TV pristojbe preko računa za fiksnu telefoniju.
– Što god uradili, to moramo uraditi odmah i ne smijemo dočekati 26. april i potpuni pad svih servisa i Javnog RTV sustava – ističe Šefik Džaferović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH. Odlazeći ministar prometa i veza BiHDamir Hadžić ističe kako “intencije koje vidimo idu u prilog činjenici da se u dobroj mjeri dovodi u pitanje opstanak Javnog RTV sistema, odnosno svih servisa u BiH” i dodaje kako je “normativna regulativa u ovoj oblasti mnogo složena i govori o tome što je čija nadležnost”.
– S druge strane imamo nedjelovanje onih koji bi trebali raditi kada je riječ o RTV sistemu BiH u kojem nije uspostavljena korporacija, rok je davno istekao, a korporacija bi mogla zaokružiti sustav – kaže Hadžić i dodaje kako bi se rješenje moglo naći ukoliko bi u Parlamentu BiH postojao politički konsenzus kako ne bi došlo do potpunog urušavanja javnog RTV sustava.
BiH u digitalnom mraku
BiH bi, kao i zemlje okruženja i EU-a, trebala do 17. jula završiti proces digitalizacije jer će tad ostati bez analognog signala. Malo konkretnog je urađeno pa je sve izvjesnije da će BiH ostati u televizijskome mraku, barem što se tiče domaćih kanala. Puštanje kakvog-takvog signala preko kabelskih operatera bila bi puka improvizacija. Svoj zadatak nisu uradili javni servisi, ali ni Vijeće ministara BiH. Sam projekt digitalizacije je mjesecima u zastoju iz dva besmislena razloga.
Prva faza procesa digitalizacije je završena na objektima BHRT-a i RTV-a FBiH, dok još nije ni počela na objektima Radio-televizije RS-a, a dok se ne završi cijeli sistem, on ne može biti u funkciji. RTRS jednostavno nije dopustio da se na njegovim objektima instalira digitalna oprema koju je kupilo Vijeće ministara! Paralelno s tim, u Vijeću ministara je blokirana odluka o korištenju već odobrenih sredstava za digitalizaciju. Proces javnih nabava za drugu fazu još traje, a Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i veza BiH, ističe da bi, kad bi on sutra bio završen i to uz veliku stručnu angažiranost ljudi i financijsku potporu, proces digitalizacije bio gotov tek krajem godine.
– U važnom mozaiku koji se zove “Projekt digitalizacije” nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu nazrijeti – ističe Agović.
Nakon 17. jula nastupa mrak
Nakon 17. jula BiH će ostati u televizijskom mraku ako se ne provede proces digitalizacije. To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne urade obveze javnih servisa i Vijeća ministara. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveće napore da se proces digitalizacije završi, inače ćemo imati ogromne posljedice, kazao je Plamenko Čustović, predsjedatelj Vijeća Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAK).
Imat ćemo samo slučajni TV signal
Iz RAK-a upozoravaju kako nas očekuje gašenje televizijskog emitiranja. “Ukoliko ne pristupimo ubrzanom procesu digitalizacije, imat ćemo samo slučajni TV signal i ići ćemo od susjeda do susjeda da bismo gledali TV. Ovo je kompleksan projekt koji je na državnoj razini i pitanje je jesu li svi bili dovoljno obaviješteni o ozbiljnosti posljedica koje ćemo imati nakon 17. srpnja”, upozorio je Siniša Petrović, pomoćnik direktora za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Regulatornoj agenciji za komunikacije.
RTRS ne dopušta instaliranje opreme
Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i veza BiH, kaže kako je prva faza procesa digitalizacije završena na objektima BHRT-a i RTV-a FBiH, dok još nije ni počela na objektima Radio-televizije Republike Srpske, jer izvođaču radova nije dopušteno instaliranje opreme koju je kupilo Vijeće ministara BiH! “Javni RTV sistem neće moći izvršavati svoju funkciju zbog ‘nekih generatora demokratskih procesa’ u BiH. Ne može nitko građanima BiH oduzeti pravo primati digitalni signal preko svojih antena”, ističe Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i veza BiH.
EU: Uspostaviti korporaciju RTV sistema
Uspostavu korporacije godinama koče iz RS-a, ali i iz FBiH gdje se hrvatske stranke zalažu za uspostavu kanala na hrvatskom jeziku, čemu se protive bošnjačke, ali i srpske stranke budući da bi se “treći kanal”, prema posljednjim prijedlozima, financirao iz zajedničkih sredstava od marketinga. Iz Izaslanstva EU-a u BiH naglašavaju kako je završetak reforme javnog RTV sustava, odnosno osnivanje korporacije javnog RTV sustava, nužan za digitalizaciju, kao i za jačanje postojećeg sustava, što je prioritet. “Pitanje digitalizacije mora hitno biti riješeno, jer u suprotnom postoji mogućnost da građani BiH neće moći gledati određene programe i neće biti mogućnosti razmjene programa kao što su Eurovizija, UEFA-ina Liga prvaka, Euronews”, navodi Andy McGuffie, glasnogovornik Izaslanstva EU-a.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close