Bh. košarkaške nade spremne će dočekati Eurobasket: Marković zadovoljan, slažu se kockice

Devet dana sarajevskih priprema mladih košarkaških nada naše države je iza nas, a selektor Nenad Marković zadovoljan je urađenim poslom. Momci naporno treniraju dva puta dnevno i sigurno će spremni dočekati nastup na Evropskom prvenstvu, koje se od 18. do 28. jula igra u Latviji.

Slijedi uigravanje

”Nemam razloga da budem nezadovoljan onim što smo do sada napravili u toku priprema. Za ovaj stadij je sve dobro, a najviše me raduje to što nemamo povreda otakako smo na okupu. Momci daju sve od sebe i veoma dobro rade, te sam siguran da ćemo Eurobasket dočekati itekako spremni. Prije toga očekuju nas kontrolne utakmice gdje ćemo definitivno posložiti kockice, a ove ćemo susrete iskoristiti da se maksimalno uigramo”, rekao je proslavljeni bh. košarkaš i selektor juniorske reprezentacije BiH Nenad Marković.

Naša mlada selekcija će u Sarajevu trenirati do 22. juna, a nakon toga slijedi odlazak u Srbiju, gdje će protiv domaće reprezentacije odigrati dvije prijateljske utakmice.

”Utakmice u Boru protiv Srbije će nam poslužiti, prije svega, za uigravanje. Rezultat nije bitan, ali daćemo sve od sebe da bude pozitivan. Domaća reprezentacija će nastupiti u šarolikom sastavu, tu će biti neki igrači iz U-19 tima, ali to nama nije važno s obzirom na to da je meč prijateljsko karaktera”, istakao je Marković, koji već u glavi ima kostur ekipe oko koje će graditi igru.

”Nakon ovog dijela priprema već imam predstavu kako bi to trebalo da izgleda na parketu. Imam viziju na koji način ću graditi tim, ali naravno ništa nije definitivno. Nećemo žuriti ni sa kakvim odlukama i pričekat ćemo da vidimo kako će se neke stvari odvijati”, zaključio je bh. stručnjak.

Buza i Sulejmanović

Kada je u pitanju igrački kadar, još nije sanirana povreda našeg ponajboljeg košarkaša Nedima Buze, ali kako je selektor Marković kazao i njegov oporavak napreduje, te bi uskoro trebao početi sa treninzima. Što se tiče još jednog bh. talenta – Emira Sulejmanovića, on se nalazi na pripremama, ali njegov status i dalje nije riješen, te ne može nastupati ni u prijateljskim utakmicama. Zbog toga ga je selektor poštedio i čekat će se do odluke FIBA kako ne bi imao problema sa Finskim savezom. Sve bi trebalo biti poznato sredinom idućeg mjeseca, kada će ovaj talentovani košarkaš napuniti 18 godina.
Recimo i to da naše najbolje juniore nakon nastupa u Srbiji očekuje vrlo jak turnir u Londonu, nakon čega se vraćaju u Sarajevo na deset dana, a potom odlaze u Sloveniju, gdje će protiv domaće selekcije odigrati dvije utakmice.

Reprezentacija naše države će na EP-u u Latviji nastupiti u grupi B sa selekcijama Grčke, Rusije i Češke, a u taboru našeg tima već prikupljaju informacije o protivnicima kako bi što spremniji dočekali naredne izazove.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close