Parlamentarci iz RS-a odlučili da se neće vratiti u institucije u Sarajevu

Zastupnici i delegati stranaka iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine zaključili su danas da se nisu stekli uvjeti za njihov povratak na posao u institucije BiH u Sarajevu, potvrdio je za agenciju Anadolija zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i član Ustavnopravne komisije Zastupničog doma Lazar Prodanović.

Prodanović je pojasnio kako se ne radi o definitivnoj odluci da se zastupnici i delegati iz RS-a neće vratiti u institucije, već samo da se “još nisu stekli uvjeti za to”.

Zastupnici i delegati su na današnjem sastanku na Jahorini naglasili da će se u Sarajevo vratiti tek kada Vijeće ministara i Nezavisni odbor Parlamenta BiH analiziraju informaciju Direkcije za koodinaciju policijskih tijela BiH o događajima 6. i 7. juna u Sarajevu i kada im bude garantirana sigurnost.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamnetu BiH Drago Kalabić rekao je novinarima da je na sastanku dogovoreno da će na osnovu izvještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u kojem su navedene radnje koje kvalifikuju teška krivična djela vjerovatno preduzeti aktivnosti za podizanje krivičnih prijava protiv onih koji su sprečavanjem kretanja ugrozili bezbjednost lica zatočenih 6. juna u zgradi parlamenta.

“Narednih dana sačekaćemo izvještaj Savjeta ministara BiH o izvještaju koji mu je dostavila Direkcija i sjednicu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine i preporučiti našoj Komisiji za odbranu i bezbjednost da razmotri sve izvješataje koji u međuvremenu stignu. Nakon toga, shodno preduzetim mjerama ovih institucija, dogovorićemo šta ćemo i kako dalje raditi”, naglasio je Kalabić, prenosi Srna.

On je naveo da na osnovu svega ovoga do daljnjeg neće biti sjednica, s tim što će neki poslanici u skladu sa svojim pravima i bezbjednosnom procjenom obavljati ranije preuzete obaveze.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlameta BiH Aleksandra Pandurević rekla je da ona neće, a vjerovatno ni njene kolege, ići na sastnke u Sarajevo sve dok se ne steknu uslovi za bezbjedan rad.

“Komisije se mogu održavati i na nekim bezbjednijim lokacijama, a ključno u svemu ovome biće zaključci Nezavisnog odbora i Savjeta ministara BiH. U svakom slučaju, željeli bismo da se što prije nastavi sa radom”, istakla je Pandurevićeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. juna Informaciju o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi sa blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu, kao i zaključke klubova SNSD, DNS i SP-PUP kojima se traži obezbjeđenje institucionalnih i personalnih garancija za bezbjednost poslanika, delegata i zaposlenih u tim institucijama.

Poslanici su ocijenili da je usljed protesta i blokade zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, 6. i 7. juna, došlo do pogoršanja političke i bezbjednosne situacije u BiH.

Narodna skupština RS usvojila je u petak zaključke kojim se traži ”osiguranje institucionalnih i personalnih garancija za sigurnost poslanika, delegata i zaposlenih u institucijama BiH u Sarajevu”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i američki ambasador Patrick Moon pozvali su zastupnike i delegate iz RS da se vrate na posao. A Inzko je naglasio da se to treba dogoditi prije 1. jula i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close