Bh. judašica Aleksandra Samardžić eliminirana u drugom kolu SP

Bosanskohercegovačka judašica Aleksandra Samardžić eliminirana je u 2. kolu Svjetskog prvenstva u ruskom Čeljabinsku.

Šesnaestogodišnja članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva na startu turnira u kategoriji do 70 kg pobijedila je Kanađanku Moniku Burgess, dok je u 2. kolu zaustavljena od Uzbekistanke Gulnoze Matnijazove.

Samardžić je na SP jedna od najmlađih učesnica. Njen cilj je bio da u Čeljabinsku prikuplja neophodno međunardno iskustvo i već u narednim godinama i u toj starosnoj kategoriji počne igrati bitniju ulogu, s obzirom na rezultate koje je dosad postigla – kazao je selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac.

Zlatnu medalju, u konkureniji 33 takmičarke, osvojila je Kolumbijka Yuri Alvear, srebro Japanka Karen Nun Ira, dok su bronzu podijelile Katarzyna Klys iz Poljeke i Kubanka Onix Cortes Aldama.

Druga bh. predstavnica na SP Larisa Cerić (JK Nippon) nastupit će u najtežoj ženskoj kategorji više od 78 kg, u kojoj su prijavljene 23 takmčarke. Evropska viceprvakinja će na startu za protivnicu imati Kazahstanku Zarinu Abdrasulovu. Ukoliko je savlada, Cerić će se u 2. kolu boriti protiv svjetske viceprvakinje – Brazilke Marije Suelen Altheman.

Nakon pet dana takmičenja na SP najviše uspjeha ostvarili su predstavnici Japana sa četiri zlatne medalje.

Na SP učestvuje 637 takmičara i takmičarki iz 110 država.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close