Bh. imovina širom Jadrana, a mi plaćamo visoke cijene!

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca i ovog ljeta godišnji odmor provodi na Jadranu, uprkos visokim troškovima smještaja i hrane, posebno u Hrvatskoj.

No, većina njih ne zna niti ima informacije o tome da naša država, odnosno njene kompanije i institucije, posjeduje više od 200 objekata na jadranskoj obali.

Velika vrijednost

Prema zvaničnim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori posjeduje 294 objekta, od kojih je 70 posto u Hrvatskoj. Riječ je o elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu maraka. No, ni dvije decenije nakon raspada bivše Jugoslavije ti objekti nisu vraćeni u posjed naše zemlje.

Kako nam je kazao direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhret Fazlić, knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi oko 700 miliona maraka, a tržišnu je teško procijeniti, ali je zasigurno i veća!

Primjera radi, u Trogiru imamo odmaralište nekadašnjeg kombinata “Borac“ Travnik. U Gradcu BiH ima nekoliko objekata, odmarališta i hotele, ukupne površine od čak 66.000 kvadrata. Hotel “Valter Perić” je imovina “Elektroprivrede BiH”, rudnici Zenica, Đurđevik, Kakanj, Miljevina i Breza posjeduju odmaralište “Rudari” te hotel “Đuro Salaj”.

– To je imovina koju BiH potražuje. Većina je predmet sudskih sporova, ali ide teško zbog političkih previranja kod nas. Recimo, „Željeznice FBiH“ vlasnik su jadranskih odmarališta “Saobraćajci” i “Vila Bosanka” te suvlasnik u odmaralištu “Trgovci”. Odmaralište imaju i Fabrika duhana Mostar, „Merkur” Mostar, odmaralište “Agrokomerca” je u Dubrovniku. Imamo i hotele u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske “Hidrogradnje”… – podvukao je Fazlić.

On ističe da njegova agencija vodi detaljnu evidenciju te prikuplja dokumentaciju o svim objektima van granica BiH. Gdje postoji mogućnost, pokreće spor da imovina bude vraćena vlasniku.

Najam i prodaja

Advokat Ramo Atajić, koji se već nekoliko godina bavi zastupanjem bh. institucija i kompanija u procesima za povrat imovine, kaže da je njihova vrijednost ogromna.

– U Gradcu na moru je sindikalna imovina. Zašto oni ne bi mogli direktno zaključivati ugovore o najmu ili prodaji i tako zarađivati? Međutim, Hrvatska je tu imovinu izuzela još 1992. godine i još nije izvršila povrat. Činjenica da je većina nekretnina uz obalu, dodaje im vrijednost – pojasnio je Atajić.

 

Vila u Trpnju

Rijedak je slučaj poput poznate vile u Trpnju, koja je vraćena u posjed Vlade Federacije BiH. Reprezentativni objekt prije nekoliko godina je i obnovljen, a pojedini Vladini funkcioneri su ljetovali, po određenoj tarifi, u vili. No, nakon što je nametnuta zabrana raspolaganja državnom imovinom do konačnog dogovora, objekt je, navodno, prazan.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close