BiHPolitika

Bh. građani su poput pretis lonca, kad eksplodiraju, niko ih neće moći kontrolisati

Svetlana Cenić za TV1

Bh. građani su poput pretis lonca, kad eksplodiraju, niko ih neće moći kontrolisati

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić upozorila je u Dnevniku TV1 da će pad prihoda za 3,5 milijardi KM u RS imati ozbiljne posljedice po privredu, ali i da će negativno uticati na zaposlenost, kao i na investicije.

“Industrijska osnova u FBiH je bolja. Lakše će preživjeti i nema jedan centar moći. U RS ne postoje velike firme poput HIFA-e ili ASA Preventa. Pad prihoda od 3,5 milijardi KM u RS značiće privredni pad. Bankari se bore za iste klijente, nema velikog poslovanja, a veći nameti znače i veću sivu ekonomiju, nema investicija”, ističe, između ostalog, Cenić.

Ona potcrtava da se pad prihoda generalno u BiH dešava poslije gromoglasno najavljivane reformske agende, te gromoglasnim najavama o rasterećenju privrede, fleksibilnosti i pokretnosti radne snage.

Mišljenja je da predsjednik RS Milorad Dodik ne zna šta radi.

“Sadašnja situacija je kao pred sudnji dan – ko će još šta uzeti, kako se čupati i kako se vaditi”, ističe ova ekonomistica.

To se, kaže, vidi i na osnovu referenduma, te priča o nezavisnosti RS, nakon čega je uslijedilo Dodikovo pismo Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je naveo kako RS ne želi osamostaljenje.

Napominje da se prevrat desio nakon posjete predsjednika RS Rusiji. No, na upit da li je Rusija ta koja kontroliše Dodika, Cenić odgovara da bi predsjednik RS volio da je to tako.

“Rusija nema miljenike, nego samo svoje stalne interese. To je slučaj i sa ostalim zemljama, koje ovdje imaju miljenike samo toliko koliko im se oni uklapaju u njihove interese. Zaista se čudim Bosancima i Hercegovcima koji jednim okom gledaju u Tursku, Rusiju, Njemačku, Srbiju ili Hrvatsku. Upadamo u šaht, a činjenica da nas ovi međunarodni stalno popravljaju, a mi sve gori, pokazuje da nešto nije u redu”, navodi Cenić.

Sadašnje stanje rezultat je ljenosti i nesposobnosti, udruženih sa nedostatkom volje, zbog čega je i budućnost loša.

“Onaj ko ide linijom manjeg otpora ima odsustvo dobre volje, znanja, sposobnosti, jer je najlakše pomicati problem u budućnost. Najlakše je dići kredit i podići namete”, upozorava Cenić.

cenic-dnevnik-tv1-cms

Indolentnost ljudi u BiH, tvrdi, može biti i opasna.

“Opasno je, ne zbog toga što ćute, pa se nikakve promjene ne dešavaju. Kada se na ovako stravične stvari ćuti, to znači da kada eksplodira, onda niko to neće moći da kontroliše”, upozorava ona.

To je, dodaje, poput pretis lonca, jer će on eksplodirati ako mu ne popuštate ventil.

“Ovdje niko ne popušta ventil. Kada eksplodira, bojim se da više neće biti ispred institucija, nego da će svako juriti svog političara juriti po ulici”, ističe Cenić.

Poput slučaja sa visokom zvaničnicom HDZ-a BiH Borjanom Krišto?

“Čujem da rukovodstvo HDZ-a ima problem sa izlaskom van neke svoje male teritorije, što mislim da njih treba njih da zabrine i da je ovo vrijeme ‘opusti i popusti’. Mislim da ni ovo što insistiraju na ovakvoj promjeni Izbornog zakona neće biti ono ‘mi vama činimo, mi vas branimo’. Bojim se da će napraviti još veći pritisak u tom pretis loncu, da će biti kontraproduktivno”, smatra Cenić.

Osvrnula se i na odluku Vlade RS o prodaji kompaniji ”Izrael investment grupa” 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude ”Ljubija” Prijedor, ocijenivši da se radi o stranačkim privatnim interesima.

“Navodna izraelska kompanija registrovana je u Dominikanskoj Republici, u kvartu gdje su registrovane gotovo sve kompanije za pranje novca. Osim toga, obrazloženje ministra poljoprivrede je da oni uzimaju ono što ne vrijedi. Ko je lud da uloži milione u ono što ne vrijedi? On je za psihijatriju, a ne za poslovni sektor”, upozorava Cenić.

Što se tiče problema hrvatskog koncerna “Agrokor” i posljedica po BiH, ova ekonomska analitičarka ističe da predstavnici entiteta zajedno sa Savjetom ministara BiH moraju spriječiti odliv novca.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close