Bezakonje i kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje

Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS)BiH za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH jučer je na sjednici usvojila zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH konstatuje da ima sasvim dovoljno indicija koje ukazuju da je UIO u određenoj mjeri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima.

Drugim zaključkom Predstavnički dom PSBiH, uvažavajući značaj UIO za funkcionisanje budžeta na svim nivoima vlasti, traži od svih nadležnih institucija hitno poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti kad je u pitanju UIO.

Također, usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara da u roku 30 dana održi tematsku sjednicu o UIO, s posebnim akcentom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, internu reviziju i javne nabavke, uvažavajući već utvrđene stavove i preduzete radnje drugih organa (nalaz revizora, podignute optužnice Tužilaštva BiH i preduzete istrage Državne agencije za istragu i zaštitu – SIPA) protiv pojedinih rukovodilaca, te da o poduzetim mjerama obavijesti PSBiH.

Posljednjim zaključkom Predstavnički dom PSBiH, obzirom na stanje u UIO, značaj te institucije, te težinu optužbi, finansijske iznose, interes javnosti, te spekulacije o zaštitnicima kriminalnih aktivnosti, traži hitnu reakciju Tužilaštva.

Također, traži se hitno obavještavanje Predstavničkog doma PSBiH o poduzetim mjerama i radnjama, kao i najšire javnosti (u skladu sa zakonom) obzirom na spekulacije u javnosti o “čuvanju predmeta u ladicama”.

Po okončanju sjednice, predsjedavajući komisije Drago Kalabić rekao je novinarima da je djelimično zadovoljan radom tog tijela jer je usvojena “tvrđa” verzija zaključaka čime je jasno kazano kakvo je stanje u UIO, te pozvani i prozvani svi nadležni da utvrde postojanje nezakonitosti.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close