Premijer Nikšić s predstavnicima posavskih poljoprivrednika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je jučer, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, delegaciju Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona na čelu s v.d. predsjednika Suljom Tahirovićem. Sastanku je prisustvovao i premijer Posavskog kantona Marijan Oršolić.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača, koji su u ponedjeljak blokirali granični prelaz u Orašju zbog neisplaćenih poticaja za 2012. i 2013. godinu, zahvalili su premijeru Nikšiću što je pokazao osjetljivost za njihove probleme i volju da se pokuša naći rješenje.

Kako su naglasili poljoprivrednici, glavni razlog blokade je što im poticaji za protekle dvije godine, u iznosu većem od četiri i po miliona konvertibilnih maraka, nisu isplaćeni do dogovorenog 31. januara ove godine. U toku je proljetna sjetva koju nisu u mogućnosti nastaviti jer, zbog neisplaćenih poticaja, nemaju sredstava za sjemena i drugi repromaterijal.

Premijer Nikšić je istaknuo da je cilj jučerašnjeg sastanka uklanjanje nepravde koja je nanesena Posavskom kantonu, te da će uraditi sve u okviru svojih mogućnosti kako bi ovi poticaji bili što prije isplaćeni.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close