Bez suštinskog napretka u odnosima BiH i Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Analitičari međutim ne očekuju skoro poboljšanje bilateralnih odnosa.

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su nakon promjene vlasti u Srbiji u nekoj vrsti dodatnog zahlađenja. Zvanični kontakti čelnika dvije države skoro i da ne postoje, a sve to je pratila i razmjena izvjesne količine oštrih izjava na obje strane, koje su samo dodatno onemogućavale politički dijalog. Dragan Đukanović, član Foruma za međunarodne odnose, ističe za DW da odnosi Srbije i BiH stagniraju praktično još od 2005. godine:

„Tako da trenutno ne postoji nekakva inicijativa na osnovu koje bismo mogli ukazati da suštinski dolazi do nekakvog značajnijeg napretka u tim bilateralnim odnosima. Iako je postojao pokušaj da se u okviru turske trilateralne inicijative održi zajednički sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije, ali do toga nije došlo zbog otvorenog pisma člana tog Predsjedništva Bakira Izetbegovića a povodom izjave predsjednika Tomislava Nikolića. Dakle, sada se zaista može reći da u nekom narednom periodu ne možemo očekivati suštinski napredak bilateralnih odnosa“.

Putevi za relaksiranje odnosa

Posjeta Nebojše Radmanovića je u tom smislu jedan od rijetkih susreta zvaničnika Srbije i Bosne i Hercegovine. Dragan Đukanović smatra da se ta posjeta prije svega mora posmatrati kao neka vrsta pripremnih radnji na uspostavljanju normalnog dijaloga dvije države:


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić

„Teme u tim razgovorima svakako mogu biti putevi za relaksiranje odnosa između Beograda i Sarajeva u narednom periodu. Možda više utvrđivanje načina da do toga dođe nego preduzimanje nekih konkretnih aktivnosti. Tako da se u ovom trenutku može očekivati da će taj susret imati više nekakav običan karakter nego karakter nekog presudnog sastanka između Radmanovića i Nikolića“.

Ništa bolje ni sa Republikom Srpskom?

Činjenica da Nebojša Radmanović dolazi sam u Beograd svakako ne govori pozitivno o stepenu odnosa Beograda i Sarajeva, ali Đukanović upozorava da se na osnovu toga ne mogu izvlačiti neki širi zaključci:

„Ta činjenica govori da opet u ovom trenutku ne treba prenaglašavati ni odnose Beograda i Banjaluke. Jer, kao što ste vidjeli u proteklom periodu nije bilo nekih značajnijih susreta između nove vlasti u Beogradu i predstavnika Republike Srpske. Tako da se u ovom trenutku može očekivati da će i Beograd postepeno uvažiti činjenicu neophodnosti intenziviranja dijaloga i sa centralnim vlastima Bosne i Hercegovine, a naravno u perspektivi i sa vlastima Federacije BiH“.

Uskoro nova politika prema BiH?

Sasvim je sigurno da je na sadašnji stepen odnosa Srbije i BiH uticala i izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da „BiH polako nestaje pred našim očima“, smatra Dragan Đukanović:

„Ta izjava, iako je postojalo jasno objašnjenje iz kabineta srpskog predsjednika da on nije mislio da BiH kao država nestaje, već da je zahvaljujući svom sadašnjem stanju ona praktično blokirana država, jeste izazvala buru reakcija. Najprije u Sarajevu, i ona je na određeni način determinisala usporavanje poboljšanja bilateralnih odnosa između Beograda i Sarajeva“.

Srpske vlasti se zbog nekih drugih prioriteta nisu možda previše bavile odnosima sa BiH, ali se uskoro svakako može očekivati novo definisanje, ili tačnije redefinisanje politike Beograda prema Sarajevu, ocjenjuje Đukanović. Stoga bi trebalo očekivati da u perspektivi dođe do nekoliko veoma značajnih susreta na kojima bi se ukazalo na goruće probleme i načine za njihovo prevazilaženje, zaključuje Đukanović.

Autor: Ivica Petrović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close