EU dodijeljena Nobelova nagrada za mir

Evropskoj uniji je u ponedjeljak (10.12.) u gradskoj vijećnici u glavnom gradu Norveške Oslu dodijeljena Nobelova nagrada za mir. I oduševljenje i osporavanja pratili su odluku Nobelovog komiteta.

Nobelovu nagradu za mir su u ime 500 miliona Evropljana primili predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Nagradu im je u Oslu u gradskoj vijećnici uručio predsjednik Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland. Nobelov komitet je na taj način nagradio Evropsku uniju za njenu ulogu „slobodnoj i stabilnoj Evropi“.

„Moramo zajedno da se pobrinemo za to da sačuvamo ono što je stvoreno na ruinama Drugog svjetskog rata“, kazao je u uvodonoj riječi predsjedavajući Komitetom Jagland pri tom misleći na 80 miliona evropskih žrtava ratova i ekstremizma u XX stoljeću. Jagland je istakao veliki doprinos Evropske unije u pretvaranju Evrope iz “kontinenta rata u kontinent mira”. „Ne smijemo shvatiti mir kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Za njega se moramo svakodnevno boriti“, kazao je Jagland.„Nagrada je koliko zaslužena isto toliko i neophodna. Čestitamo!“, kazao je Jagland.

Svečana ceremonija dodjele u Oslu

Komplikovana regija

On se osvrnuo i na Balkan, za koji je utvrdio da je “bio i jeste komplikovana regija”. Podsjetio je na žrtve masakra u Srebrenici i pomenuo kako konflikti nisu riješeni ni danas. „Status Kosova nije riješen, a Bosna i Hercegovina kao država jedva da funkcioniše“, rekao je i pojasnio kako predstavnici triju naroda često u odlučivanju ulažu veto jedni protiv drugih. „Treba proširiti proces integracije tako da granice postanu manje apsolutne i da sigurnost ljudi ne bude određena pripadnošću nekoj naciji“, zaključio je Jagland koji je zatim evropskim čelnicima uručio diplomu i Nobelovu medalju.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej je kazao da je „Evropska unija neko ko rješava krize, a ne neko ko ih uzrokuje“. A nakon što je primio nagradu je kazao: “Odgovor je: više Evrope i više integracije“. Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je naglasio važnost postojanja mira “jer se jedino u miru može osigurati postojanje ljudskih prava”.

Dodjeli nagrade u Oslu prisustvovala je većina šefova država i vlada zemalja članica EU

Brojne kritike

Međutim, dodjelu nagrade Evropskoj uniji kritikovali su mnogi pa čak i neki bivši dobitnici, a podijeljena su i mišljenja javnosti. Predsjednik Komiteta Jagland je odbacio kritike ističući da EU ima značajan doprinos „nevjerovatnom pomirenju“ nakon II svjetskog rata. Dodjeli Nobelove nagrade za mir prisustvali su skoro svi šefovi država i vlada, među kojima su i francuski predsjednik Oland i njemačka kancelarka Merkel. Prisutna je bla i norveška kraljevska porodica na čelu s kraljem Haraldom.

Nobelov komitet je na veliko iznenađenje mnogih 12. oktobra objavio da EU dodjeljuje Nobelovu nagradu za mir. U obrazloženju odluke da nagradu dodijeli Evropskoj uniji, Odbor za dodjelu Nobelove nagrade istakao je kako Evropska unija i njeni prethodnici već više od šest decenija doprinose promovisanju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Nagradni iznos od približno 930.000 evra bit će dodijeljen projektima pomoći djeci u ratnim zonama i zonama sukoba.

Autor: Svetozar Savić (dpa, dapd, afp, fena)

Odgovorna urednica: Zorica Ilić
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close