NogometSport

Bez ove tvrtke ne bi bilo nekih od najvećih nogometnih transfera

NEKOLIKO koraka od londonskog West Enda, samo par kilometara od financijske četvrti glavnog grada Velike Britanije, smještena je kompanija koja pomaže nogometnoj eliti da dogovore neke od najvećih svjetskih transfera. Zahvaljujući pozajmici provedenoj u trendovskoj Fitzroviji, Joao Felix prešao je iz portugalske Benfice u Atletico Madrid i postao drugi najskuplji tinejdžer svijeta. Manje od dva tjedna nakon što je u srpnju prošle godine dovršen taj 113 milijuna funti vrijedan posao, 23 Capital pomogao je Barceloni da namiri Atleticovu otkupnu klauzulu od 107 milijuna funti za Antoinea Griezmanna, za BBC Sport piše Andrew Aloia.

“Bilo je to odlično ljeto za nas. Uključili smo se u neke od najvećih i najboljih transfera. Sebe nazivamo kompanijom za kapital i rješenja u sportu, glazbi i zabavi ili u nedostatku boljeg izraza – sportskom bankom. Pomažemo utjecati na poslove, ali ne mijenjamo način na koji se oni zaključuju, niti je naša stvar hoće li se oni u konačnici dogoditi. Ali svakako pomažemo”, rekao je za BBC Sport direktor i suosnivač Jason Traub.

Bili su uključeni u dva najveća transfera prošlog ljeta

Traub je 13 godina proveo u Investec Banku, njegov partner Stephen Duval je Australac koji je dosad radio na Olimpijskim igrama i s agencijom za sportski menadžment IMG, a ostavili su trag u nogometnom biznisu.

U prošlom ljetnom prijelaznom roku širom pet najboljih europskih liga potrošeno je rekordnih pet milijardi funti, a oni su bili uključeni u dva najveća transfera. Atletico je srušio vlastiti rekord s Felixom i to samo dvije godine nakon selidbe na novi stadion Metropolitano, vrijedan 220 milijuna funti. Okretanje kreditnoj ustanovi bio je alternativni način financiranja njegova dolaska, a da se pritom ne mora prvo namaknuti novac prodajom francuskog osvajača svjetskog naslova Griezmanna.

Barcelona je uzela zajam kako bi osigurala dovođenje Griezmanna prije unosne predsezonske turneje po Japanu i SAD-u. Prethodno su španjolske banke odbile njen zahtjev za kreditom, zato što se katalonski klub već zadužio za više od 500 milijuna funti za obnovu stadiona.

“Zapravo, pravi pritisak u tom trenutku, za taj transfer, bio je početak priprema za novu sezonu. Barcelona je letjela na Daleki istok i željela je predstaviti novu superzvijezdu prilikom dolaska te tako potaknuti medijsku pažnju i prodaju. Taj učinak bio je važan za klub”, objasnio je Traub i nastavio:

“Nismo oduševljeni kad moramo osmisliti transakciju u kratkom roku, posebice za takve iznose, ali za vrlo dobre klubove koje osobno poznajemo i razumijemo njihovu kreditnu sposobnost, ima smisla brzo reagirati”.

Transferi međusobno nisu bili povezani pa je domino-efekt koji je često presudan u prijelaznim rokovima, ovog puta bio limitiran.

Nema više čekanja, nema više pritiska

“U starim danima ovakvi su se poslovi dogovarali posljednjih pet dana ili čak posljednjih pet sati prijelaznog roka. Nemojte me krivo shvatiti, svi smo bili uz televizor i jedva smo čekali da se posao realizira. Ali nije korisno i dobro osloniti se samo na prvu loptu. Dakle, sada klubovi imaju bolji način za pronalaženje pouzdanog financijskog partnera i više ne moraju čekati da Real Madrid, Barcelona ili Manchester United izvrše inicijalno plaćanje da bi se ostatak posla ostvario. Umanjili smo pritiske koji su dosad postojali. A smanjivanje pritiska u pregovorima u svakom je slučaju zdravije”, rekao je Traub.

Pomaganje klubovima oko financiranja transfera ili obnove stadiona za dio budućeg prihoda od prava prijenosa i vrednovanje igrača kao nematerijalne imovine nije ništa novo te postoje brojni zajmodavci kojima se klubovi mogu obratiti. Traub kaže kako su prethodno uspostavljeni odnosi s Benficom kojoj su pomogli u restrukturiranju bilance, igrali ulogu u njihovom uključivanju u Felixov transfer prije konkurenata “koji su se očajnički željeli uključiti zato što se radilo o oportunističkoj transakciji”.

“Na ovom tržištu postoji niz brokera i bankovnih grupacija koje na ovo gledaju kao na brz način zarade zato što su ovi poslovi dobro vidljivi i nije potrebna ekspertiza da bi se shvatilo kako će Barcelona ili Real Madrid sljedeće godine vratiti novac”, napomenuo je Traub.

Stručnjak za nogometne financije sa Sveučilišta u Liverpoolu, Kieran Maguire, opisao je Traubovu kompaniju kao butik zajmodavca koji je uočio jaz u industriji.

“Oni su shvatili da je tržište transfera i klupskih transakcija neregulirano, da je često neprofesionalno i da privlači ljude koji nogomet vide kao priliku za laku zaradu. Ako bilo tko može doći i ponuditi profesionalnu i učinkovitu uslugu na jednom mjestu, onda na tom tržištu postoji jaz. Hoće li taj pristup biti uspješan i generirati razinu prihoda na koju oni računaju, nisam tako siguran, zato što je nogomet vrlo izoliran posao i postoje neobično tijesne veze između agenata, menadžera i klubova koje će biti vrlo teško probiti”, rekao je Maguire i nastavio:

“Međutim, za klubove koji posluju s integritetom i rade stvari prema propisima, postoji potencijal u koji bi se mogle uključiti i kompanije kao što je 23 Capital. Oni ne moraju prolaziti kroz mnoge razine odobravanja, ne moraju slijediti mnoge interne propise poput JP Morgana. Takve banke su jako zabrinute zbog rizika i imaju odjele za poštovanje zakonitosti koji u određenoj mjeri ometaju korporativne zajmove”.

Razvili su posao uz Sorosevu pomoć

Kad su Traub i Duval pokrenuli posao koji bi mogao biti jednako učinkovit u nogometu, Formuli 1, tenisu, glazbenoj industriji ili u Hollywoodu, imali su u fokusu “high end”. Traub kaže kako je 23 Capital od pokretanja osigurao više od 2,3 milijarde funti, podjednako podijeljenih između sporta i industrije zabave, u kojoj su omogućili financiranje Kobalta Music Groupa koji radi s Childish Gambinom i Red Hot Chili Peppersima, a ima i prava na snimke Elvisa Presleyja. Od početaka u Londonu 2014. godine, kompanija se proširila i otvorila urede u Barceloni, New Yorku i Los Angelesu.

“Uvijek smo se željeli pozicionirati kao ugledna kompanija. Uspjeli smo privući pažnju vrhunskih industrijskih lidera u tri sektora. Pravi je izazov u tome kako mi sami sebe vidimo. Željeli smo bili principijelni zajmodavci, željeli smo izgraditi vlastitu bilancu, nismo htjeli biti brokeri ili upravitelji fondova za druge ljude, željeli smo postaviti učinkoviti bankovni model kako bismo sami kontrolirali rizik”, objasnio je Traub.

Uz podršku milijardera i filantropa Georgea Sorosa, Traub i Duval razvili su posao te se pozicionirali kako su i htjeli. Kako bi zajamčili uspjeh, trebalo je zauzeti pristup u zapošljavanju koji će privući zajmodavce specijalizirane za sport, glazbu i zabavu.

“Doveli smo pojedince iz kompanija kao što je Universal Music, ljude koji su radili u nogometu te stručnjake za zajmove. Mi smo poduzeće umnogome slično banci. Ali pojedinac će u banci vjerojatno sklopiti posao zato što će netko iz banke na kraju godine dobiti bonus ili će otići u drugu banku, a ovo je naš život. Zaista smo povezani s našim klijentima, nogometnom industrijom, kako bismo za njih stvorili vrijednost u tom simbiotičkom odnosu i to je ono što je važno”, zaključio je Traub. 

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close