Bez nadzora stotine miliona KM iz budžeta!

Ministarstvo finansija FBiH, s ministrom Antom Krajinom (HSP) na čelu, prema navodima iz najnovijeg izvještaja federalnih revizora, kršeći niz zakona, u 2012. godini nije obavljalo adekvatnu kontrolu javnih sredstava deponiranih kod komercijalnih banaka.

Prema ovoj šokantnoj informaciji iz izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH, proizlazi da su stotine miliona maraka budžetskih sredstava, za čije upravljanje odgovorno Ministarstvo finansija, praktično bilo bez ikakvog nadzora!

Rok trajanja

Revizori su, naime, konstatirali da ovo ministarstvo nije postupilo prema Zakonu o javnim nabavkama BiH te nije izabralo banku na čije se račune doznačavaju sredstva od indirektnih poreza FBiH, koja se raspoređuju kantonima, općinama i direkcijama za ceste.

– Iako su istekli, na ranije potpisane ugovore s dijelom poslovnih banaka nisu potpisani aneksi ugovora za produženje roka trajanja, a nisu potpisani ni novi ugovori kojima bi se regulirali međusobna prava i obaveze, odnosno kontrola obračuna i plaćanja bankarskih usluga. S obzirom na to da se ne vrši adekvatna kontrola obračuna i plaćanja bankarskih usluga, ne može se potvrditi ni iskazani iznos izdataka po navedenom osnovu – piše, između ostalog, u ovom izvještaju.

 

Zabrinjavajuće ocjene revizora

 

Kako se dalje navodi, ugovori s određenim bankama, koji su davno istekli, Ministarstvo je potpisalo još 2002. godine. Da je Ministarstvo kojim upravlja Krajina sve drugo bilo osim istinskog čuvara trezora FBiH, govore i navodi iz revizorskog izvještaja prema kojima je iz tekuće rezerve Federacije, bez ikakvog obrazloženja i odgovarajuće dokumentacije, potrošeno 1.553.838 KM više od dozvoljenog.

Inače, iz tekuće rezerve podmiruju se samo hitni i nepredviđeni budžetski izdaci, a Ministarstvo je, kako je ukazuje izvještaj, ovu mogućnost obilato koristilo.

Javna preduzeća

Neodgovorno ponašanje utvrđeno je i kod otplate rate kredita u iznosu od 108.809.774 KM koje su na kraju godine izmirene na teret budžeta. Riječ je o potraživanju od korisnika ovih sredstava, odnosno JP “Željeznice FBiH”, JP “Ceste FBiH” te drugih preduzeća i institucija.

Revizori navode da su ova sredstva izmirena u budžetu, ali da Ministarstvo finansija nije poduzelo zakonske mogućnosti radi njihove naplate.

Ni Zakon o budžetima ni Zakon o trezoru u FBiH nisu ispoštovani kada je riječ
o sačinjavanju planova ogromnih novčanih tokova, koji predstavljaju osnov za izvršenje federalnog budžeta. Zvuči, naime, krajnje zabrinjavajuće, kako navode revizori, da Ministarstvo finansija FBiH nije adekvatno ni planiralo likvidnost budžeta za 2012. godinu!

Bez evidencije

Revizori su potcrtali da Ministarstvo finansija FBiH nije knjigovodstveno evidentiralo neizmirene dospjele kamate iz 2011. godine po osnovu emitiranih obveznica za ratna potraživanja u iznosu od 489.679 KM. Također, sredstva od 5.021.232 KM, uplaćena po osnovu Uredbe o šumama, nisu evidentirana u Glavnoj knjizi trezora niti prenesena na poseban transakcijski račun.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close