Ne smije biti novih ustupaka za Hrvatsku

Ekonomska slika Bosne i Hercegovine samo je prividno statistički bolja nego prošle godine. Kako u razgovoru za „Dnevni avaz“ prenosi Igor Gavran, ekonomski analitičar zaposlen u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, u prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je izvezeno robe u vrijednosti od 4,3 milijarde KM. Uvoz je neznatno prešao sedam milijardi KM te je ukupan deficit smanjen na 2,8 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza

– Pokrivenost izvoza uvozom je 60,9 posto i sve je mnogo bolje nego prošle godine – ističe Gavran, ali i dodaje da „pregled strukture daje lošiju sliku“.

Kako to mislite?

– Izvoz BiH u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za 8,37 posto. Uvoz je znatno smanjen. Ali, ovo je samo statistički dobro i pozitivno. Izvoz je porastao samo  zahvaljujući vanredno dobrim vremenskim uslovima koji su omogućili povećanje proizvodnje struje i njen izvoz. U većini drugih sektora ili je stagnacija ili blage oscilacije ili pogoršanje. Agrar je ostvario dobar rezultat. Prošle godine, posebno u februaru zbog snježnog nevremena, bilo je loše. No, stvarnih poboljšanja rasta proizvodnje i zaposlenosti zapravo nema.

Faktički, za nešto bolju sliku možemo zahvaliti dragom Bogu, a ne aktivnostima vlasti?

– Otprilike tako. Ekonomija BiH više ovisi o Božijoj volji, promjenama klime i slično, što pokazuje koliko je stanje loše. Investicije su na sramotno niskom nivou, čak i u poređenju sa zemljama u okruženju. Nema novih ulaganja, nema osvajanja novih tržišta, praktično nema ekonomskih reformi…

No, s obzirom na to da sada ne možemo izvoziti neke proizvode u Hrvatsku, i ovi statistički pozitivni pokazatelji mogli bi se počeli mijenjati u negativnom smjeru. Kada je u pitanju izvoz nekih proizvoda animalnog porijekla na hrvatsko tržište, situacija se mijenja nagore. U julu nismo izvezli ni fening mlijeka, jer uslove nismo ispunili. A ranije smo na to tržište plasirali desetine miliona KM.

Koliko će ovoj tmurnoj slici doprinijeti i neobjavljeni ekonomski rat BiH i EU, odnosno Hrvatske?

– Sve to je rezultat je nečinjenja i kašnjenja BiH u ispunjavanju uslova. Mi, jednostavno, nismo htjeli razumjeti koliko je to značajno. Neki naši zvaničnici godinama kao da su vjerovali da će se EU prilagođavati nama, a ne obratno. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednjih godinu dana ubrzalo je svoje aktivnosti, ali je nemoguće da se to može završiti tako brzo. No, na kraju nije do nas. Inspekcija Evropske komisije uskoro će dati odgovor na pitanje hoćemo li moći bh. mlijeko u skorije vrijeme plasirati u Hrvatsku.

Promjene nagore

 

Šta je sa zahtjevima da BiH napravi nove ustupke za uvoz iz EU?

– Kada je uvoz u pitanju, BiH vodi apsolutno korektnu politiku. Zahtjevi EU „da popustimo“ vrlo su bezobrazni, neutemeljeni i apsolutno štetni za BiH. Mi dosljedno primjenjujemo SAA za proizvode iz Hrvatske, nismo prekršili nijednu međunarodnu obavezu. Tu smo mi savršeno čisti. Zahtjevi EU potpuno su nerealni, oni traže da BiH u cijelosti otvori tržište za proizvode iz EU.

Apsurdni uvoz vode

– U prvih šest mjeseci uvezeno je nešto više od 50 miliona KM vrijednosti vode, a nje u izobilju imamo u BiH. Apsurdno je i da smo uvezli i 56 miliona KM struje, nešto više od 60 miliona KM piva, 55 miliona KM čokolade… ovo su podaci za prvih šest mjeseci. Dakle, do kraja godine radi se o stotinama miliona KM uvoza samo na ovim stavkama – kaže Gavran.

avaz – Autor: Sead NUMANOVIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close