Bevanda: Treba nam SBB u vlasti da započnemo raditi!

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda rekao je u jučerašnjem intervjuu za „Dnevni avaz“ da je za normalno funkcioniranje državnih institucija i provođenje obećanih reformi prijeko potrebna stabilna parlamentarna većina kako na državnom tako na i federalnom nivou.

Ništa nasilu

Bevanda je ocijenio da je s ovakvom konstelacijom snaga prohodnost odluka i reformi u Parlamentu BiH već odavno ugrožena. On se u intervjuu za naš list osvrnuo i na najave entitetskih vlasti o povećanju akciza na naftu, cigarete i alkohol te o nastavku pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), stranim investitorima…

Najnovija najava entitetskih vlasti o povećanju akciza na naftu izazvala je veliku buru u bh. javnosti. Od Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na čijem ste čelu, traženo je prekjučer u Mostaru da se ova inicijativa prihvati. O čemu se ovdje tačno radi?

– Pometnja je nastala mnogo ranije, jer su neki ljudi, ne bih sada govorio o imenima, te materijale koje smo imali dali određenim medijima. No, mi na UO UIOBiH nismo donijeli nikakvu odluku o bilo kakvom povećanju akciza. Ovakve stvari ne mogu se uraditi bez analitičke podloge, bez jasne računice šta to nosi sa sobom. Radna grupa, koja je formirana, prvo mora sve dobro razmotriti, pa ćemo tek onda vidjeti o čemu se ovdje radi. Svaka inicijativa nosi s sobom određeni i plus i minus. Ali, kažem, bez jasnih računa gdje će nas ovo dovesti, ništa nećemo raditi nasilu.

Stabilna većina

Kada je moguć nastavak pregovora sa MMF-om. Poznato je da su entitetske vlasti, prije svega Vlada Federacije, u velikim finansijskim problemima. Koliko ovaj zastoj sa MMF-om može imati posljedice po cijelu državu?

– Već iduće sedmice imat ću nove razgovore s predstavnicima MMF-a. Toplo se nadam da do prekida saradnje neće doći. Ako je bude, vjerujem da će biti određenih posljedica, ali ne po državu, nego po entitete. Mi ovdje moramo vidjeti šta hoćemo. Entiteti možda imaju neka druga rješenja. Mora postojati opredjeljenje da entitetske vlasti ponovo uđu u pregovore sa MMF-om. O tome će onda sve dalje ovisiti. Ja se nadam da će nastavka aranžmana biti.

Kako biste ocijenili dosadašnji rad Vijeća ministara BiH? Proveli ste protekle četiri godine na čelu državne vlade. Danas, mnogo toga ne funkcionira, ne usvajaju se ključni zakoni, reforme su u zastoju.

– Da bismo mogli raditi, potrebna nam je stabilna parlamentarna većina. Kako na državnoj tako i na federalnoj razini. Ja priželjkujem da dođe do toga da SBB uđe u vlast. To gledam kao pragmatičan čovjek i to je moje mišljenje. Jer, pogledajte šta imamo u Federaciji. Sve je na granici većine. Ako zakonska rješenja nemaju podršku u parlamentima, šta da radimo, kako da provodimo reforme? Pa, odmah ćemo sada, ako se bude donosio zakon o akcizama, imati zastoj. Ne možemo više raditi od slučaja do slučaja. Ne može – jednu sedmicu radit ćemo ovako, pa za dva dana onako. Svjedoci smo svih tih dešavanja u parlamentima. I prohodnost u Parlamentu BiH već odavno je ugrožena. Zato sam zagovornik stabilne većine i ulaska SBB-a u vlasti kako bismo mogli početi s radom.

Stvoriti uvjete za investitore

Bevanda smatra da je, kada je u pitanju rad državnih institucija, potrebno stvoriti uvjete za investitore, kako strane tako i domaće.

– Treba stvarati uvjete da i domaći ljudi investiraju. Svi veliki investitori nam stoje, sve je u zastoju. Kada napravimo unutrašnju stabilnost, kada osiguramo uvjete za investitore, onda će sve biti mnogo lakše – kaže Bevanda.

Autor: M. AŠČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close