Bevanda: Pravna država ima posla u Vladi FBiH

Treba na svim nivoima ohrabrivati poduzetničku klimu i privlačiti privatne poduzetnike, a ne, kao što to radi Federalna vlada, najavljivati neke izmjene doprinosa i poreza za dobit, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ).

– To mene zblažnjava. U mom mandatu donesen je Zakon o porezu na dobit, kada smo smanjili porez sa 30 na deset posto i kada smo u prvoj godini imali tri puta veći efekt – kaže Bevanda.

Novi sastanak

Koliko haos u Federalnoj vladi utječe na rad Vijeće ministara BiH?

– Kakav kaos, kada sve odluke jednoglasno donose, uredno održavaju sjednice, dijele novac, tačnije nekome dijele, a nekome ne dijele. Kada daju izjave, ima malo problema, ali sve to funkcionira… Iskreno, mislim da je tamo kaos koji je prerastao sve moguće okvire i ako nekad bude pravne države, imat će se čime pozabaviti.

A kada je u pitanju Koordinacijski mehanizam, uvjet EU koji nije dogovoren, šta se događa?

– To je politički problem, jer je SDP u posljednji tren zaustavio usvajanje usuglašenog Koordinacijskog mehanizma. Sve se zna. U sedmom mjesecu uputio sam prijedlog Evropskoj komisiji i Sorensenu da hitno sazovu sastanak, barem na nivou premijera. Dobio sam neki datum, mislim da je to 17. ili 19. ovog mjeseca.

Počeli su razgovori lidera o presudi „Sejdić – Finci“. Očekujete li da do polaska u Brisel, 1. oktobra, bude postignut dogovor o ovom uvjetu EU?

– Ja sam zadužen za informiranje o Koordinacijskom mehanizmu i IPA-i, a „Sejdić – Finci“ politička je stvar. Iskreno se nadam da se može napraviti dogovor. Hoće li, ja to ne znam. Svaki dan koji prođe bliže smo izborima. Što prije pokušamo neke dogovore postići, bit će bolje. Kad počne predizborna kampanja, bit će manje prostora za dogovor.

Ministrica Vesna Pusić izjavila je nedavno da je Sporazum o granicama između Hrvatske i BiH privremen i da treba ići prema njegovoj ratifikaciji? Kakav je Vaš stav o ovom sporazumu Tuđman – Izetbegović?

– To više nije u domenu Vijeća ministara. Na jednoj strani imate Sabor Hrvatske, a na drugoj Predsjedništvo i Parlament BiH. To se često brka. Kada bi se mene pitalo, ja bih ratificirao sve ono što je nesporno. Ali, to nije u mojoj moći, niti treba bilo ko iz Vijeća ministara izlaziti s bilo kakvim izjavama. Zna se ko šta radi.

Saradnja s Hrvatskom

Premijer Hrvatske Zoran Milanović nedavno je izjavio da nema sagovornika u BiH. Kako to komentirate?

– Premijer Milanović, osim što je predsjednik Vlade, predsjednik je najjače stranke koja čini parlamentarnu većinu u Saboru. S tog aspekta i može tako govoriti. Što se tiče suradnje Vlade Hrvatske i Vijeća ministara, kao i našeg osobnog odnosa, tu nema problema. Suradnju mene i Milanovića ocijenio bih odličnom. Suradnju resora ne bih ocijenio odličnom, a između nekih resora, čini mi se, uopće je nema. Zato je uslijedila inicijativa te će biti održana zajednička sjednica vlada dviju zemalja.

Održati pozitivan trend

Povećan je izvoz iz BiH, a smanjen uvoz. Prema nekim analizama, EU je izašla iz recesije. Izlazi li i BiH iz recesije?

– To je signal i ohrabrenje. Mislili smo da je to trenutno, ali taj trend se nastavlja i pokazuje vitalnost određenih grana. Na sjednici Vijeća ministara zaključili smo da, kad bude izvješće za devet mjeseci, uz njega bude i nacrt strategije ili smjernica šta sve treba uraditi da bi se ovaj trend održao ili barem ne bi doživio drastičan pad. Ipak, sve je do nas. Moj osobni stav je da ni EU nije izašla iz recesije. Naravno, kad padne potentnost evropskog tržišta, to se održava na BiH.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close