Vjetropark na Vlašiću vrijedan 65 miliona eura

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku jučer je potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju između Ministarstva privrede SBK i firme  „Lahor” d.o.o. Travnik.

Poticaj investitorima

Prema potpisanom ugovoru, planirana je investicija od 65 miliona eura za gradnju 20 stubova za korištenje energije vjetra, instalirane snage do 50 megavata na Vlašiću, na lokalitetu Ranča – Vitovlje.

– Ovo je četvrta koncesija za iskorištavanje obnovljive energije vjetra koju daje Vlada SBK. Riječ je o mješovitom kapitalu iz Bosne i Hercegovine i Njemačke – kazao je kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA), ističući kako će davanje koncesija u svrhu poticanja investicija i dalje biti opredjeljenje Vlade SBK.

I ministar privrede SBK Sedžad Milanović (SDA) istaknuo je kako su ranije dodijeljene tri koncesije za korištenje energije vjetra i sve su na Vlašiću. U jednom slučaju koncesiju je dobio JP „Elektroprivreda BiH”, a u ostala tri slučaja radi se o privatnim firmam s mješovitim kapitalom iz BiH, Njemačke i Turske.

– Mi do sada nismo imali prihoda od koncesija na vjetroenergiju jer nisu počele s radom. Mi te koncesije očekujemo tek krajem sljedeće godine, kada ističu prvi rokovi za istraživanje. Što se tiče ostalih koncesija iz ovog ministarstva, mi imamo višemilionske dobiti – kazao je ministar Milanović.

Direktor firme „Lahor” Elvedin Hamzić istaknuo je kako negativnih utjecaja na okoliš neće biti.

– Firma „Lahor” već tri godine radi na projektima obnovljivih izvora energije i ovo nije prva investicija u BiH – rekao je Hamzić, naglašavajući kako postoji ekonomska opravdanost za ovaj projekt.

Dvije godine

Planirana godišnja proizvodnja je 87.600 megavat-sati (MWh), što bi trebalo donositi godišnji prihod od sedam miliona eura. Koncesiona naknada iznosi 1,5 posto od ukupno proizvedene energije, a koncesionar je u obavezi da u roku od dvije godine okonča mjerenja i pripreme za izgradnju vjetroparka. Ugovor su potpisali Sežad Milanović, ministar privrede SBK, i Elvedin Hamzić, direktor kompanije „Lahor” d.o.o. Travnik.

87.600 megavat-sati energije planirana je godišnja proizvodnja

7 miliona eura iznosit će godišnji prihod

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close