Bevanda o aranžmanu s MMF-om: “Neće se desiti ništa katastrofalno”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je pogrešna postavka da je stendbaj- aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom ugrožen i da će biti raskinut ako budžeti ne budu usvojeni do 4. decembra.

Bevanda je rekao da se neće desiti ništa katastrofalno, naglasivši da je bitno da se ispunjavaju uslovi i da se budžeti usvoje.

“Očekujem da će entiteti ispuniti obaveze koje su preuzeli i za ono što su rekli da je realno. Pregled će biti zaključen i entiteti će dobiti potreban novac”, rekao je Bevanda za “Glas Srpske”.

Bevanda očekuje da će posjeta evropskog komesara za proširenje EU Štefana Filea BiH biti prilika da svi skupa prođu “Mapu puta”.

“Bez obzira na to što BiH nije ispunila rokove koje smo postavili u Briselu i što je ostala sa dvije neriješene stvari – provođenje odluke Suda iz Strazbura u slučaju `Sejdić-Finci` i mehanizmom koordinacije, prekretnica je nastupila”, smatra Bevanda.

Kada je riječ o mehanizmu koordinaciju, Bevanda ističe da će se to uspjeti završiti, a nada se i da će se u prva dva-tri mjeseca naredne godine biti provedena odluka u slučaju “Sejdić-Finci”.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close