Bevanda: Efekti s DPL 1 projekta veoma pozitivni

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenica ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo sastali su se danas u Sarajevu s DPL misijom Svjetske banke koju je predvodio vodeći ekonomista Svjetske banke Abebe Adugna.

Predsjedatelj Bevanda je istaknuo dosadašnji doprinos Svjetske banke Bosni i Hercegovini, posebice na ublažavanju efekata globalne ekonomske krize i dogovorenih Stand by aranžmana.

On je rekao da su efekti projekta DPL 1 bili veoma pozitivni i da je realiziran putem reformi u oblastima zakonodavstva i financija, javne potrošnje i socijalnih davanja.

Predstavnici Svjetske banke su informirali  Bevandu o misiji kojoj je cilj ispitivanje mogućih reformi politika i institucionalnih reformi za koje bi se pružila potpora u okviru DPL-a (Zajam za razvojnu politiku).

Adugna je tom prilikom istaknuo da je tim Svjetske banke razgovarao s entitetskim timovima o setu predloženih reformi za koje bi se pružila potpora u okviru novog DPL programa, kao i o očekivanim vremenskim rokovima u kojima se vlasti mogu obvezati da će ih provesti.

On je rekao da je Federacija BiH iskazala interes za novim DPL programom kroz potporu provođenja strategije reforme mirovinsko-invalidskog osiguranja, a Republika Srpska kroz reformu sustava zdravstvenog osiguranja te da su oba entiteta zainteresirana za potporu unapređenju poslovnog ambijenta.

Predstavnici Svjetske banke su tijekom sastanka izrazili zabrinutost za set penzijskih reformi u Federaciji BiH i naglasili da samo izrada strategije nije dovoljna za pružanje DPL podrške.

Predsjedatelj Bevanda je rekao da je zabrinutost realna i predložio da se na narednom sastanku Fiskalnog vijeća BiH razgovara i o ovoj problematici kako aranžman sa Svjetskom bankom ne bi došao u pitanje.

Sastanku je prisustvovala i šefica Ureda Svjetske banke u BiH Anabel Abreu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

ekapija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close