Bernard Henri Levy i Predrag Matvejević proglašeni počasnim građanima Sarajeva

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo vijećnici su usvojili Odluke o proglašenju počasnih građana Sarajeva francuskog filozofa Bernarda-Henrija Lévyja i prof. dr. Predraga Matvejevića.

– Intelektualac Levy pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio je zločinima agresora na BiH, posebno na grad Sarajevo. Također, vodio je niz akcija u Parizu za pomoć građanima opkoljenog Sarajeva – rekao je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer.

Levy je autor dokumentarnog filma „Bosna” o agresiji na BiH, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Objavio je dnevnik koji je vodio tokom rata pod nazivom „Ljiljan i pepeo”.

Predrag Matvejević, rođen u Mostaru, bosanski i hrvatski pisac i državljanin Italije, član je Akakdemija nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine.

– Kao književnik i esejist Matvejević je učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH. Inače, je redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, La Sapijeza Sveučilišta u Rimu i Sveučilišta Sorbona u Parizu- kaže Gojer.

Predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije i Italije Metvejeviću su već dodijelili odlikovanja.
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća počasnim građanima Sarajeva trebale bi se uručiti Povelje Grada Sarajeva.

Odlukom o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva propisano je da se „Počasnim građaninom” može proglasiti i strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i humanosti.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close