Obustava saobraćaja na cesti Visoko – Kakanj: Mještani zatrpani prašinom

Mještani naselja Donja Seoča, koje se nalazi u visočkoj mjesnoj zajednici Dobrinje, blokirali su alternativni put koji vodi kroz njihovo naselje, odnosno zaobilaznicu Jehovača koja povezuje naselja Buzić Mahala i Gornja Seoča.

Ovaj put napravljen je zbog sanacionih radova koji traju na mostu u Dobrinju, a zbog čega je saobraćaj potpuno obustavljen na regionalnoj cesti R-445 Visoko – Kakanj. Blokada puta traje od petka, a tako će biti, kako kažu mještani, sve dok im se ne asfaltira 500 metara puta ili dok se ne smanji broj vozila i kamiona koji svakodnevno prolaze tim putem.

Preskupa putarina

S druge strane i mnogobrojni vozači koji su već navikli na ovaj alternativni put, također, iskazuju nezadovoljstvo jer im je opcija svakodnevnog plaćanja putarine na dionici autoputa preskupa. Pored velike buke koju izazivaju automobili, kojih ovim putem, kako kažu mještani Seoče, dnevno prođe na hiljade, ovuda prolaze i kamioni. Tom prilikom stvaraju se oblaci prašine koji u velikoj mjeri zagađuju usjeve i zrak, a nezadovoljni mještani ne mogu otvoriti vrata i prozore na kućama.

– Od seoskog puta napravili su regionalni. Bilo nam je dobro dok smo put koristili samo mi, mještani. Imali smo i odvode za vodu, ali kako je donesena odluka da ovo bude alternativni pravac i da se na put naspe tampon, sve nam je uništeno. Usjevi su nam uništeni, kuća je puna prašine, djeca ne mogu izaći napolje od prašine. I usta su nam puna prašine. Ovdje ima djece koja su operisala srce, koja imaju astmu, ali od prašine ne mogu nigdje. U kućnom su pritvoru. Sve nam je uništeno, a nemamo ni zraka, priča Mirza Ramić.

Abdulah Fejzagić kaže da je išao u Općinu Visoko da se žali. Išao je, kaže, i u policiju. Rekao im je i da su se krava i tele razboljeli, jer su jeli travu po kojoj je padala zatrovana prašina. Ali, ništa se ni tada nije desilo.

– Rekao sam im da nam uništavaju imanja, zasade. Tek su treći put nakon mog poziva došli inspektori, a nakon njih je stigla i cisterna s vodom. Mi, mještani smo mislili da je to rješenje, ali bilo je još gore. Sve se pretvorilo u blato. Ma to što su nasipali na put ne znamo ni kako više da zovemo. Kao da je crvene boje, to nije ni pijesak. Ranije smo imali mljeveni asfalt i nikada nam nije bilo ovako. Evo, vidite li kakva je ova trava. Ne znam je li smeđa, crvena… priča ogorčeno Fejzagić.

Njegov komšija Rušid Smajić dodaje da je Seoča trenutno kao cementara.

– Bašta mi je uništena. Voće, cvijeće, sve što sam posijala, ništa ne valja. Svuda je prašina. Ili neka asfaltiraju ili neka niko ne prolazi, kaže mještanka Jasmina Ramić i dodaje da nije kriv narod što prolazi, već su krivi Općina i Kanton. Sa njom se slažu i ostali i dodaju da su (u ponedjeljak, op.a) načelnici Općine Visoko Amri Babić i Mjesnoj zajednici uputili zahtjev u kojem traže da se oko 500 metara puta asfaltira ili da se donese odluka da vozila ne prolaze tim putem, jer to utječe na zdravlje i život mještana. Od sastanka, kako ističu, ne očekuju mnogo. Nadaju se samo da će vlasti imati sluha za stanovnike ovog malog mjesta, za njihove potrebe i hranu od koje žive, a koju im je uništila odluka da se put kroz Seoču postavi kao alternativni autoputu.

PIŠE: Amra BRKIĆ – ČEKIĆ
Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close