Berlusconiju potvrđena zatvorska kazna, advokati ocijenili da je presuda nepravedna

Kasacioni sud donio je odluku da ponovo bude razmotrena Berlusconijeva žalba na kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom u trajanju od pet godina. O ovome će raspravljati Apelacioni sud u Milanu – prenosi AFP.

Berlusconi (76), koji je osuđen u prvostepenom i žalbenom postupku na četiri godine zatvora, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana, neće morati da ide u zatvor zbog svojih godina.

Ovo je prva pravosnažna presuda protiv Silvija Berlusconija, koji je od ulaska u politiku u 1994. godine, imao brojne probleme sa pravosuđem, ali je uvijek bivao oslobođen.

Advokati Silvija Berlusconija ocijenili su da je presuda nepravedna i naveli da postoje veoma jaki razlozi i pravni argumenti da on bude potpuno oslobođen.

“Razmotrićemo i preduzećemo sve moguće korake, uključujući i žalbu pred evropskim instancama, da bi ova nepravedna kazna bila radikalno promjenjena”, saopštili su advokati Franko Kopi i Nikolo Gedini – objavila je italijanska novinska agencija ANSA.

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano je, nakon objavljivanja presude Kasacionog suda poručio da treba očuvati mir i slogu u zemlji i da treba poštovati pravosuđe i njegove odluke.

“Zemlja treba ponovo da otkrije spokojstvo i slogu po vitalno važnim institucionalnim pitanjima, jer je tako dugo smatrana podijeljenom i slabom”, naveo je predsjednik Gorgio Napolitano u saopštenju.

Predsjednik je istakao i da zasad vlada atmosfera “poštovanja i spokoja”, više nego u prethodnim slučajevima vezanim za Berluskonija i dodao da smatra da je to dobro za sve.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close