Kolumne

Begovsko, feudalni torovi, za Bosance i Hercegovce ???

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija !

Evo, ovih dana neke emisije sa naših TV ekrana, inspirativno mi nalažu da se ponešto i napiše, našoj učmaloj javnosti. Tako, primjera radi, sinoćnja emisija / četvrtak / TEME sa TV1 i njeni gosti, gospoda Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović, asocirali su me na mnoga pitanja i nužne odgovore, za koje nije kvalifikovana većina našeg građanstva, jer izuskuje saznanja, iskustva, prakse i argumentovane istinite podatke.

Dakle, sve su ovo „ ljevičari „ i čelnici svojih stranaka, koji imaju i neke svoje programe i sagledavanja cjelovite situacije u Bosni i Hercegovini, sa njihovog socijal- demokratskog pogleda .  Neki od njih, istina je, žestoko su mi se zamjerili, kao Nermin Nikšić u funkciji bivšeg premijera Vlade Federacije, kada je kao deklerativni „ borac za državu i čovjeka „ jednostavno protjerao sve radnike srpske nacionalnosti iz firme Aluminij, te svojim nerazumnim postupcima stvorio povoljno tlo, nacionalistima i kriminalcima iz redova HDZ-a,  da konačno i kompletno preuzmu upravljanje ovom firmom. Njegov jaran i bivši stranački kolega, po  „crvenkasto blijedoj „ boji, Željko Komšić, se kao čelnik stranke Demokratska fronta, očito poslužio „ boljševičkim „ metodama, kod neprimjerenog i ignorantskog odnosa u procesu raspuštanja Glavnog odbora stranke u Mostaru, čiji sam po nesreći i bio aktivni učesnik. Treći akter ove emisije, svakako je mlađani, veoma inteligentni i primjereni političar, gospodin Reuf Bajrović, čelnik stranke Građanskog saveza. Dakle, jedini od političara koji je pokazao svoje primjerno i hrabro  ponašanje, sa  konkretnim, veoma sadržajnim  i prihvatljivim  stavovima, kao ministar energetike i industrije, u Vladi Fadila Novalića, osudio je  pljačku i kriminal u firmi Aluminij i nekim drugim firmama, pokušao im je stati na put, te je kao takav i „ sagorio „ svojim poštenim i nužnim razmišljanjima i potezima, u našim, svim kriminalnim i nepoštenim Vladama Federacije, sa njihovim premijerima. Gospodin Reuf Bajrović je i ovu večer, veoma rijetko i kao jedan i jedini među političarima, spomenuo i firmu Aluminij i njen uticaj u odnosima sa Elektroprivredom BiH, što je dobrim znalcima sve prepoznatljivo i što će tek izaći na vidjelo. Zato i jedno veliko hvala i bravo, gospodine,  Reufe Bajroviću. Vrijedi  i potrebno se boriti za tvoje stavove i poglede, znalačke i rijetko poštene u ovoj našoj nakardnoj i podaničkoj strukturi vlasti. Svakako je i tvoj Građanski savez na pravom putu za istinsku i građansku državu u  socijal-demokratiji i civilizovanom društvu, tako nama potrebnom  i zasluženom ?

Navedene konstatacije , neka posluže čitaocima za saznanja, u nastavku interpretacije naših događanja u vezi statusa nam države i svih aktivnosti na putu izbornog zakona i Ustavnih izmjena.

Nalazimo se na pragu stvaranja, feuda i begluka, sa feudalcem Draganom Čovićem i njegovim HDZ-om, te Bakir- begom i njegovom SDA. Kako nam, „ de facto „ egzistara jedan tor sa Dodikom i njegovim guslarima u RS-u, na pomolu su i ova nova dva tora, tako će mo imati ustrojenu našu državu Apsurdistan ili Bosnu i Hercegovinu, kao nakaradnu troglavu aždaju, neviđenu u svijetu i Evropi. Moći če mo se mirne duše i sa tri prsta krstiti i križati, moliti i Bogu i Allahu, ali za građane u ovim torovima neće biti selameta i nafake,  dovoljne za sve.

Sve činjenice ukazuju, da su se i feudalci sa begovima dogovorili, da prije svega poklope materijalna dobra i državne javne resurse, poput Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HB, Telekoma i Eroneta, Aluminija i drugih državnih firmi. SDA i HDZ, sa svojim feudalcima i begovima, preuzeli su upravljanje i korištenje  svih monopolističkih firmi u Federaciji, kako bi građanima mogli nametati stalne namete, bez kontrole i uticaja, kako bi građani stalno plaćali te namete, a dijelidbu finansijske dobiti u ovim firmama, bez uvida i kontrole, neposredno bi sami dijelili. Zapošljavali bi, po već viđenom običaju i dalje svoju rodbinu, daidžiće, tetiće, sinove i kćeri, rođake i prijatelje, a školovane, pametne i mlade kadrove, redovno bi slali , trbuhom za kruhom u strane zemlje. Tako bi, sa ovladanim materijalnim resursima, svojom politikom zavadi pa vladaj, jačali svoj nacionalistički ego, te takva trodjelna država, na geografskoj mapi neka bivša Bosna i Hercegovina, nije više niti interesantna, a da li će se kao takva utopiti u neku zajednicu Evrope, na dugome štapu, ostaje nam da vidimo.

Feudalac na svome feudu !

Kakve su to reforme i razne agende na djelu, izuzev rapidnog i kontinuiranog zaduživanja kod MMF-a i drugih svjetskih banaka, kako bi i naši unuci bili prezaduženi i trebali vraćati dugove, što sve čini aktuelna vlast u ime naroda i građana.

Kada je u pitanju izborni zakon, svakako ne postoje više zajednički interesi, svaki narod će da bira svoje predstavnike u svim strukturama vlasti, stvoriti će se „ čistokrvni „ ostrašćeni nacionalisti, koji će i dalje sijati mržnju i glumiti neposrednu ugroženost, kako bi i svim preostalim, van njihovih torova mogli i dalje soliti pamet, ali bez kapi vode.

Upravo, koliko sam shvatio i razumio, navedena trojka iz emisije TEME, sa svojim programima i stavovima, uz priključenje i ostalih patriotskih pro bosanskohercegovačkih nastrojenih stranaka i pojedinaca, žele stati na put nacionalistima, etničkim podjelama i grabeži državnih i građanskih javnih dobara. Ovakvim svojim zajedničkim nastupima, te upoznavanjem javnosti sa činjeničnim zloćudnim događanjima, isti žele obezbjediti i većinu razumnog i slobodno mislećeg javnog mnjenja i građanstva, u cilju pridobijanja i podrške na nerednim izborima. Sve činjenice i ukazuju, da nam je u tome i spas, jer drugog načina i mogućnosti nemamo da stanemo na putu kancerozne metastaze u agresivnom, pljačkaškom i nada sve ubitačnom putu, aktuelne vlasti iz nacionalističkih stranaka. Njihovu nezajažljivost, životinjske apetite i pohlepe za vlašću, imovinom i svim materijalnim resursima i ljudskim potencijalima, teško će biti obuzdati, bez nužne podrške građana i njihovog glasa. Neće više biti potrebno kritizirati ili tražiti krivce za loše nam stanje u državi na bilo kojoj lokaciji, jer činjenice će pokazati, da je  riješenje za sve pozitivne korake, isključivo u narodu, građanima i njihovom ispravnom i jedinom glasu. Dakle, vidjeli smo, pa izaberimo ???

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close