PolitikaSvijet

BBC: “Era potpune vladavine Trumpa i republikanaca je završena”

Kongresni izbori

BBC o historijskim izborima: Ovo je početak kraja Trumpove ere

 

U Americi su održani kongresni izbori koje već sada mnogi opisuju kao povijesne. Ukratko – republikanci, članovi stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa, izgubili su većinu u Zastupničkom domu Kongresu, ali su zadržali kontrolu nad Senatom.

BBC je tim povodom objavio vrlo zanimljivu analizu u kojoj otkriva što će gubitak kontrole nad Zastupničkim domom značiti za Trumpove republikance i do čega može dovesti promijenjeni odnos snaga u Zastupničkom domu.

“Era potpune vladavine Trumpa i republikanaca je završena”

Reporter BBC-ja iz SAD-a, Anthony Zurcher, piše kako je “era potpune vladavine Trumpa i republikanaca završena”.

Iako je Trump u Bijeloj kući tek dvije godine, period koji je možda pretjerano nazivati “erom”, BBC navodi kako se u vladavini Donalda Trumpa dani i tjedni ponekad čine kao prava vječnost.

U dvije godine Trumpove vladavine američki predsjednik je itekako politički profitirao uz prijateljski nastrojen Kongres, koji je bio pod kontrolom njegove stranke. Kongres je tako u velikom broju slučajeva podržavao Trumpove riječi i djela te se prilagođavao njegovim politikama, dok je u isto vrijeme zazirao od propitkivanja njegovih poteza.

Za dva mjeseca, kad demokrati i službeno preuzmu većinu u Zastupničkom domu Kongresa, sve to će se promijeniti, piše reporter BBC-ja.

Zastupnički dom Kongresa, koji je dosad uredno donosio oštre zakone usmjerene protiv imigranata, rušio Obamin sustav zdravstvene zaštite i rezao socijalne programe (iako su mnogi od tih zakona padali kasnije u Senatu), sada će promijeniti prioritete i krenut će s donošenjem progresivnih mjera, piše BBC.

Bitno sužen manevarski prostor Trumpu

Nova čelnica Zastupničkog doma trebala bi, barem prema najavama, postati demokratkinja Nancy Pelosi, koja je već najavila paket mjera koje će se baviti problematikom etike vladajućih, ali i izbornom reformom.

Liberali sada, unatoč činjenici da će imati žestok otpor u Senatu, napokon imaju platformu na kojoj mogu pokazati što bi napravili s punom kontrolom nad Zastupničkim domom Kongresa, a možda čak i Bijelom kućom nakon izbora 2020. godine.

U međuvremenu će predsjedniku Trumpu biti bitno sužen manevarski prostor, jer će za provođenje svojih politika trebati podršku zastupnika obaju stranaka, što se trenutno čini prilično teškim zadatkom za čovjeka koji je protekle dvije godine proveo žestoko vrijeđajući svoje političke oponente iz Demokratske stranke.

No, ono što će bi Trumpa moglo zabrinuti još više je činjenica da će demokrati sada imati priliku i službenim kanalima propitkivati njegovu administraciju.

To se prvenstveno odnosi na obavještajni odbor Zastupničkog doma, koji je vodio istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore na kojima je Trump 2016. godine osvojio vlast. Taj odbor sada će biti pod kontrolom glasnog Trumpova protivnika Adama Schiffa, koji je obećao da će dobrano provjeriti predsjednikovo poslovanje u stranim državama.

Moguće je i da će na svjetlo dana uskoro izaći i podaci s Trumpove porezne prijave, koju neki predsjednikovi liberalni protivnici smatraju svojevrsnim “Svetim Gralom”, piše BBC.

Moguć i opoziv predsjednika

No, vjerojatno najvažniji element promjene u Zastupničkom domu Kongresa odnosi se na mogućnost pokretanja procedura opoziva predsjednika Trumpa.

Naime, potrebna je tek obična većina u Zastupničkom domu za prvi korak prema pokretanju procedure opoziva predsjednika, a demokrati sad imaju tu većinu.

Do ovih izbora demokrati su zazirali od mogućnosti pokretanja procedure opoziva. No, ako specijalni istražitelj Robert Mueller u narednim danima ili tjednima Kongresu dostavi svoj izvještaj o mogućoj suradnji Rusije i Trumpove predizborne kampanje, ta računica bi se mogla vrlo brzo promijeniti, piše BBC.

Veća kontrola nad Senatom – dobra vijest za Trumpa

Ipak, činjenica da su republikanci na ovim izborima dodatno ojačali svoju kontrolu nad Senatom nesumnjivo je dobra vijest za Trumpa.

No, vjerojatno najvažniji zaključak nakon američkih kongresnih izbora odnosi se na šire implikacije za Trumpovu političku moć. Naime, Trump je dvije godine vladao Amerikom na način da je prvenstveno mislio na svoju bazu lojalnih glasača, počevši od trgovine preko imigracije pa sve do vanjske politike. Za razliku od svojih prethodnika, nije se naročito trudio pružiti ruku suradnje onima koji ga ne podržavaju, prenosi Index.

Ako Trump želi i drugi mandat, to će se vrlo vjerojatno morati promijeniti.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close