PolitikaSvijet

Turska neće provoditi američke sankcije protiv Irana

Turski predsjednik Erdogan je kritizirao SAD zbog ponovnog uvođenja sankcija protiv Irana i naveo kako se Ankara neće pridržavati restriktivnim mjera protiv svog susjeda.

“Uopće nećemo poštivati ove sankcije. Kupujemo 10 milijardi kubnih metara iranskog prirodnog plina. Ne možemo dozvoliti da se naš narod smrzava od zime”, rekao je jučer Recep Tayyip Erdogan.

Turski čelnik je također izjavio da su sankcije protiv Irana pogrešne i narušavaju globalnu ravnotežu.

U ponedjeljak, 5. studenog, SAD su ponovno aktivirale sve sankcije protiv Irana, koje su bile ukinute u okviru povijesnog nuklearnog sporazuma između Tehrana i “Grupe 5+1”, koji su tada činile Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka. Trump je rekao kako mu je cilj izoliranje transportnog i financijskog sektora Islamske Republike i prekinuti izvoz iranske nafte.

Međutim, Washington je pristao na izuzeće od sankcija na kupnju iranske nafte za Tursku i sedam drugih zemalja – Kinu, Indiju, Italiju, Grčku, Japan, Južnu Koreju i Tajvan.

Ovih osam zemalja “smiju” nastaviti uvoziti iransku naftu, bez suočavanja s posljedicama.

“Iako smo zatražili izuzeće od Sjedinjenih Država, bili smo i vrlo iskreni s njima i rekli da sukobljavanje s Iranom uopće nije pametno. Izoliranje Irana je opasno, a kažnjavanje iranskog naroda nije pošteno”, izjavio je jučer turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu.

Najnovije sankcije Washingtona su izazvale kritike diljem svijeta, ali ih se mnoge zemlje moraju pridržavati, jer su pod izravnim nadzorom američke uprave ili su im gospodarstva i financije toliko isprepletena s američkim da ne mogu ulaziti u sukob sa Sjedinjenim Državama.

Washington se uvelike počeo koristiti politikom primjene sankcija protiv različitih zemalja, posebno Irana, iako zbog toga trpi kritike i od svojih europskih saveznika. Europska unija, čak i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudili su američke jednostrane mjere i obećali su da će braniti nuklearni sporazum

Teheran je, pak, poručio kako će ponosno kršiti sankcije.

“Sjedinjene Države su izolirane sa svojom politikom”, izjavio je iranski predsjednik Hassan Rohani, koji je osudio politiku administracije Donalda Trumpa koja krši sve međunarodne propise.

Opširnije politici turskog predsjednika Erdogana i sankcijama protiv Irana:

ANALIZA: U redefiniranju Erdoganove neootomanske politike su ciljevi ostali isti

Američke sankcije protiv Irana stupile na snagu – Tko će na kraju platiti najveći račun?

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close