“Batko je tek treći ešalon”

Sud BiH osudio je Veselina Vlahovića Batka na 45 godina zatvora za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine. Porodice žrtava samo su djelimično zadovoljne presudom.

U optužnici, koju je iznosio gotovo dva sata, sudija Zoran Božić proglasio je Vlahovića krivim za 30 ubistava, silovanja, premlaćivanja i pljačku: “U okviru širokog i sistematičnog napada vojnih i paravojnih snaga Srpske Republike BiH a potom i RS-a usmjerenog protiv civilnog stanovništva grada Sarajeva vršio progon nesrpskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, mučenjima, silovanjima, drugim nečovječnim djelima čime je pričinio djelo zločin protiv čovječnosti. Stoga ga Vijeće ovog suda osuđuje na kaznu dogotrajnog zatvora u trajanju od 45 godina”.

Mala bilo koja kazna

Optužnica je sadržavala 66 tačaka a u šest tačaka Vlahović je oslobođen optužbe. Za žrtve je ovo zadovoljavajuća kazna posebno jer se radi o maksimalno izrečenoj kazni pred domaćim sudovima. Ipak Fadila Memišević iz Društva za ugrožene narode kaže da je bilo koja kazna mala za zločine koje je Vlahović počinio: “45 godina je neka kazna koja može samo djelimično zadovoljiti hiljade preživjelih i onih koji su u Sarajevu patili i koji su ostali da pamte te zločine i svoje najmilije koji su od Batka ubijeni”.

Vlahović za vrijeme izricanja presude

Jedan od svjedoka u postupku Sead Pecar kaže da je kazna od 45 godina satisfakcija za sve koji su pretrpjeli teror ali i izrazio žaljenje zbog nepostojanja veće kazne u domaćem zakonodavstvu: “Ipak s obzirom na to kakve su ostale presude bile mogu biti zadovoljan sa ovom presudom od 45 godina”, rekao je Pecar.

“Presuda Batku ne doprinosi povjerenju”

S druge strane u RS-u kažu da je ovo nastavak izricanja presuda samo srpskom narodu. Predsjednik Udruženja poginulih i nestalih RS-a Nedeljko Mitrović kaže da je 80 odsto presuda izrečeno pripadnicima srpskog naroda, što je nedopustivo: “Ne ulazeći u meritum (presude Vlahoviću op.a), pravosuđe ovakvo kakvo je sigurno neće doprinijeti pravednosti, pravičnosti, valorizaciji žrtava, rehabilitaciji, povjerenju, već će samo napraviti još veći jaz”.


Hapšenje Vlahovića u Španiji

U prilog tome kaže Mitrović ide i činjenica brzog rješavanja Vlahovićevog predmeta, dok u drugima slučajevima pravosuđe ćuti: “Sijekovac, zna se ko je izvršio zločin, Dobrovljačka, Tuzlanska kolona…Nije ni otvoren proces”.

Ko je nalogodavac?

Međutim žrtve postavljaju i pitanje odgovornosti nalogodavaca jer kako kažu sumnjaju da je neko morao stajati iza Vlahovića u izvršavaju zločina. Memišević tvrdi da je Vlahović čovjek iz tek trećeg ili četvrtog ešalona izvršilaca: “Bojim se da Batko nije u tom prvom ešalonu. Oni koji su bili ideolozi oni treba da budu adekvatno kažnjeni. Bojim se da je lokano pravosuđe suviše krhko da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da se kazne ideolozi”.

Optužnicu koja Vlahovića tereti za zločine protiv čovječnosti, Sud BiH potvrdio je 24. februara 2011. godine. U optužnici se navodi da je kao pripadnik paravojnih snaga samoproglašene Srpske Republike BiH, a kasnije RS-a, progonio nesrpsko stanovništvo. Uhapšen je u Španiji 2010. godine nakon čega je izručen BiH.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close