Bartolomej Stanković, diplomirani pijanista

Bartolomej Stanković je rođen 01. marta 1988. godine, u Zenici. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine, te nastavio postdiplomski studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella, kod kojeg je uspješno završio pijanistički master studij 2012. godine.

Klavir je započeo učiti 1997. godine u klasi prof. Bahrije Šabanović u Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ u Visokom. Nastupao je na koncertima škole i osvojio dvije treće nagrade na Federalnim takmičenjima u Mostaru i Bihaću. U radu s profesoricom Bahrijom razvila se ljubav prema klaviru i muzici općenito. U Sarajevu je pohađao i 2006. godine završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Tijekom srednje škole osvojio je niz nagrada kao što su: Prva nagrada na Festivalu muzike F. Chopina (Tuzla 2004.); specijalna nagrada na Federalnom takmičenju (Tuzla 2005.) i prva nagrada u kategoriji klavirski duo na Federalnom takmičenju 2006. godine.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu redovito je učestvovao kao student demonstrator, te je održavao predavanja na kolegijima: Glazbeni oblici, Povijest glazbe, Klavirska literatura i Analiza interpretacija, a 2007. i 2011. godine održao je predavanje i na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo u Zagrebu predstavivši studentima i profesorima tog fakulteta spoj muzike i akustike: KLAVIR – kroz historiju i građu, projekt za kojeg je dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine. Osim u Zagrebu, projekt je prezentiran i u Visokom, Zenici, Banja Luci i Sarajevu. Učestvovao u organizaciji koncerata ciklusa Virtuoso. U 2010/2011. sezoni bio je umjetnički voditelj Udruge Tilia Lipik. Više puta je nastupio na koncertima ciklusa Virtuoso i koncertima zaklade Musik & Jugend iz Liechtensteina u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske, Slovenije, BiH i Italije. U aprilu 2012. godine za vrijeme studija na Steinway Society akademiji osvojio je Drugu nagradu na Concorso Internazionale „Premio Salieri“ Legnago-Italy, u rodnom gradu velikog talijanskog kompozitora Antonija Salierija. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo.

Održao je solističke recitale u Italiji (Verona, Negrar, Malcesine), Hrvatskoj (Zagreb, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pakrac, Lipik, Novalja, Opatija, Slatina i Samobor) i u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Visoko, Kiseljak, Zenica), svirao na festivalima Samoborska Glazbena Jesen, Dani Milka Kelemena u Slatini, Novaljsko Glazbeno ljeto, Visočko ljeto i dr., a u junu 2010. godine kao solist uz Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom I. Galioullinea, u Dubrovniku je izveo Prvi klavirski koncert P.I. Čajkovskog.
U akademskoj 2010./2011. godini nastupao je nekoliko puta na koncertima HRProjekta – promocije savremenih hrvatskih kompozitora pod vodstvom prof. Katarine Krpan, uključujući i koncert kod predsjednika dr.sci. Ive Josipovića. U 2012./2013. organizirao tematske koncerte „Muzičko putovanje kroz stilske epohe“, „Debussy u Visokom“ i „Veličanstveni Bach“ koji su izazvali veliki interes javnosti u Visokom, Kiseljaku i Sarajevu. U aprilu 2013. godine predstavljao je Bosnu i Hercegovinu, s kompozicijom Avde Smailovića Metamorfoze na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside. U februaru 2014. godine održao KONCERT sarajevski debut u prepunoj dvorani Doma Oružanih snaga u Sarajevu s djelima Neurosis (Krešimir Seletković),Sonata u h-molu (Franz Liszt), Toccata (Samir Fejzić) i Slike s izložbe (Modest Petrovič Musorgski) u organizaciji Matice hrvatske Sarajevo.

Nakon debitantskog koncerta u Sarajevu, u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu 2014. održao je koncert “Balade i Sonate” na kojem je pored djela W.A.Mozarta, F.Chopina, F.Liszta i S.Prokofjeva izveo i Baladu hrvatskog kompozitora Blagoja Berse te Sonatu čuvenog bh. kompozitora Asima Horozića.

Nakon održanih koncerata posvećenih Bachu, Debussyu te koncertima naslovljenim kao “Putovanje kroz muzičke epohe”, povodom Bachovog 329. rođendana održao je koncert u Visokom “Priče o Bachovim invencijama i fugama” spojivši cikličnu izvedbu Bachovih 15 Dvoglasnih invencija sa prikazima iz Bachova života.
Nakon osvojene Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt “Klavir – kroz historiju i građu” isti je prezentiran u u Zenici (Srednja muzička škola) i Banja Luci (Banski dvor), a zatim i u Sarajevu (Franjevačka teologija Sarajevo, novembar 2013.). Posebno zanimanje je izazvalo gostovanje projekta u sklopu Festivala Vaclaf 2014. u Varešu gdje su učenici također učestvovali u programu prezentacije.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close