Banjaluka: Evropsko padobransko prvenstvo i Svjetski kupu od 13. do 19. 8. 2013.

Padobranski klub „Banjaluka“ biće domaćin Evropskom padobranskom prvenstvu i Svjetskom kupu od 13. do 19. avgusta 2013. godine na Sportskom aerodromu „Zalužani“ u Banjaluci, gdje će se okupiti preko 280 najboljih padobranaca iz 20 zemalja svijeta (USA, Velika Britanija, Ukrajina, Belgija, Slovenija, Poljska, Norveška, Litvanija, Italija, Izrael, Danska, Austrija, Francuska, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Holandija, Venecuela, Švedska, Mađarska).

U sedam dana, koliko će trajati ova sportska manifestacija, padobranci će se nadmetati u sljedećim disciplinama:

1.    Grupni relativ skokovi (Formation Skydiving 4 i 8 osoba – muška i ženska konkurencija)
2.    Artističke discipline (Freefly and Freestyle).

 

 

 

 

 
Formation Skydiving (FS)
Tim takmičara od 4 i 8 osoba u slobodnom padu izvode seriju unaprijed određenih likova, što više puta u zadatom vremenu od 35 sekundi. Osim toga, FS se koristi za pravljenje velikih formacija u slobodnom padu. Važeći svetski rekord je skočila grupa od 303 padobranca. Prvi svetski šampionat u ovoj disciplini održan je 1975. godine, a sada je predložen za uvrštavanje u red Olimpijskih disciplina. Svaka ekipa ima svog kamermana koji snima cijeli skok te se na osnovu njegovih snimaka vrši bodovanje.

FreeFly
Učesnici pokazuju svoju individualnost u slobodnom padu, i izvode seriju radikalnih manevara. Ova disciplina je najteža za učenje. FreeFlying skakači su tim od dvojice učesnika, padobranaca od kojih je jedan snimatelj. Oni za vreme slobodnog pada, pokazuju koreografiju sastavljenu od različitih sekvenci. FreeFlying padobranci obično propadaju 50 odsto većom brzinom nego obični padobranci (250-290 km/h), ali ponekad dostižu vrhunac brzine od preko 300 km/h što čini Freeflying najbržim nemotorizovanim sportom na svetu.

Freestyle
Takmičari izvode seriju solo vazdušnih manevara sličnih gimnastici, koji mogu biti veoma brzi i komplikovani. Iako ima mnogo pozicija i manevara u Freestyle-u je sve dozvoljeno. Što ste inventivniji to ste bolji. Ovo je jedna od novih padobranskih disciplina, pa je u razvoju i svake godine stiče sve više pristalica među padobrancima.

Takmičenje podržava Grad Banjaluka, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, Ministartsvo odbrane BiH, Ministartsvo civilnih poslova BiH.

ULAZ JE BESPLATAN.

Kontakt osoba za sve informacije vezane za ovu sportsku manifestaciju je sekretar Padobranskog kluba Banjaluka Rade Jungić – 065/974-665

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close