Ban Ki-moon zahtijeva političko rješenje za Siriju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon poručio je svjetskim liderima na samitu G20 da “ne može doći do vojnog rješenja” u Siriji. U međuvremenu, američka ambasadorica u UN-u optužila je Rusiju da “drži za taoca” Vijeće sigurnosti zbog krize.

Ban se obratio svjetskim liderima u četvrtak navečer tokom večere u sklopu samita G20 kod Sankt Peterburga, kazavši da situacija ne može biti riješena vojnim putem, naglasivši potrebu za političkim rješenjem.

Generalni sekretar tražio je od stalnih članica Vijeća sigurnosti – Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država – da imaju “kolektivnu odgovornost prema čovječanstvu” da poduzmu akciju.

Međutim, ponovio je da bi se bilo koja odluka u vezi Sirije trebala donijeti “u okviru UN-ove povelje, jer je to pitanje principa”.

Rusija je na čelu opozicije protiv američke vojne akcije u Siriji.

Plan američkog predsjednika Baracka Obame je da izvrši “ograničen udar” na Asadovu vladu, za koju Washington kaže da je izvršila hemijski napad 21. augusta u blizini Damaska u kojem je poginulo više od 1.400 osoba.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close