Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka nakon pada Srebrenice

Vrhovni sud Holandije presudio je jutros da je država Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka nakon pada Srebrenice u jula 1995. godine, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA) s mjesta događaja. Holandski Apelacioni sud zaključio je početkom jula 2011. godine da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka koje holandski vojnici iz sastava UNPROFOR-a 13. jula 1995. godine, dva dana poslije pada Srebrenice pod kontrolu Vojske Republike Srpske (VRS), predali snagama bosanskih Srba, te naredio holandskoj vladi da plati odštetu njihovim porodicama.

Tužbu protiv Holandije podnijeli su Hasan Nuhanović, i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatrali su da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Država Holandija je odlučila da cijeli slučaj iznese pred Vrhovni sud, tvrdeći da su Ujedinjeni narodi (UN) odgovorni za smrt Srebreničana.

“Ovim je sudska odluka potvrđena i konačna” rekao je sudija Floris Bakels.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu “sigurnosnu zonu” u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske RS pod komandom Ratka Mladića nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom za što se trenutno sudi Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close