BiHKolumnePolitika

Bakir nadigrao Mladena u političkoj igri

BAKIR NADIGRAO MLADENA U POLITIČKOJ IGRI: Ivanićevi kardinalni propusti

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Bakir Izetbegović će podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju BiH protiv Srbije&Crne Gore, preko Sakiba Softića, kako god završi vanredna sjednica Predsjedništva BiH; Tu nema nikakve dileme.

 

Svaki drugi njegov postupak bio bi obrt ravan čudu.

 

Da bi Softić predao zahtjev za reviziju, sa njim mora Sudu pristupiti i ambasador BiH u Holandiji. Tu funkciju obavlja Mirsada Čolaković, koja je na ambasadorsko mjesto imenovana maja 2016. godine. Imenovalo ju je Predsjedništvo BiH.

 

Čolakovićeva je prije Haga službovala u Njujorku na poziciji ambasadorke BiH pri UN.

 

“Ujedinjene nacije su ponovo iznevjerile Srebrenicu, ovakve odluke Vijeća sigurnosti u ovako važnim situacijama, ne donose pomirenje i ne daju pozitivne signale za region”, izjavila je Čolaković, ambasadorka BiH pri UN, nakon što Rezolucija o genocidu u Srebrenici čiji je predlagač Velika Britanija nije dobila podršku u Savjetu bezbjednosti UN-a, jer je Rusija kao stalna članica UN-a iskoristila veto, tačnije glasala protiv. (08.07.2015.)

 

3.

Ambasadorka Čolaković na poziciju u Hagu je imenovana na prijedlog Izetbegovića, a na čelu Ambasade BiH u Hagu zamijenila je Ahmeta Halilovića.

 

Izetbegovićev prijedlog podržao je Mladen Ivanić, jer u Predsjedništvu BiH postoji “nepisano pravilo” da svaki član Predsjedništva BiH predlaže svoje kandidate, a da se druga dva člana po automatizmu slažu.

 

4.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova, je (13.02.o.g.) poslao instrukciju ambasadorki BiH u Holandiji, Mirsadi Čolaković, da uruči njegovo pismo registraru Međunarodnog suda u Hagu, u kojem on objašnjava da zahtjev za reviziju presude protiv Srbije nije odluka BiH kao države, već jednog njenog dijela.

 

Crnatkovo pismo Ambasada BiH u Holandiji nije dostavila, a Izetbegović je onda poručio Crnatku da on nema pravo na korespondenciju s Hagom.

 

Crnadak tvrdi suprotno.

 

“Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadorki u Hagu”, napisao je Crnadak Izetbegoviću.

 

5.

Kada se stvari poslože jasno je da je ključna osoba od koje u ovom trenutku zavisi podnošenje/nepodnošenje revizije ambasadorka Čolaković.

 

Jasno je i da će ambasadorka Čolaković poslušati ono što joj Izetbegović naloži.

 

6.

Ono što nije jasno je zbog čega je Ivanić dozvolio da u raspodjeli ambasadorskih mjesta glavni grad Holandije dopadne Izetbegoviću? A dozvolio je, iako je mogao da traži da to mjesto pripadne srpskoj strani. Nije tražio.

 

7.

Kada se stvari sagledaju iz ovog ugla, činjenica je da je Izetbegović strateški razmišljao o podnošenju revizije, dok Ivanić o tome nije uopšte razmišljao, pa i ne čudi da on djeluje najiznenađeniji i najizgubljeniji nakon poteza bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

Da je Ivanić imao bilo kakvu strategiju, shvatio bi, pri podjeli ambasadorskih destinacija, da je Hag, ambasador u Holandiji, ključna pozicija u lancu pokretanja procesa revizije i da je nikako ne smije prepustiti Izetbegoviću. Ivanić je učinio upravo suprotno.

 

8.

Danas Ivanić larma, priča koještarije, solira i, bez ikakvih konsultacija, predlaže krajnje stupidna rješenja i pokušava se na svaki način izvući od odgovornosti, iako ga je Izetbegović nadigrao u ovoj političkoj igri.

 

9.

Sasvim je drugo pitanje koji su motivi Izetbegovića i da li su oni zaista moralni u mjeri u kojoj ih on javno predstavlja ili mu, pak, sve ovo služi za očuvanje političke pozicije. Pitanje je i da li ima argumenata za reviziju, a mišljenja stručnjaka su duboko podijeljena.

 

Srpska politička elita je protiv Izetbegovićevog postupka, ali je činjenica da nisu baš ništa učinili da to preduprijede/spriječe, što samo, po ko zna koji put, pokazuje da srpska politička elita u BiH nema nikakav plan ni o čemu. I da je njihovo političko djelovanje svedeno na prikrivanje te notorne činjenice.

 

Ivanić, kao srpski član Predsjedništva BiH, trebalo je o reviziji da razmišlja čim je inaugurisan, prije dvije i po godine, a ne tek nakon izetbegovićeve najave da će aplikacija biti upućena.

 

Trebali su i drugi, iako je bila mala šansa da Ivanića ubijede u tu potrebu, jer je riječ o vrlo tvrdoglavoj Neznalici i Političkoj Kukavici, što on demonstrira svih ovih dana u ogromnim količinama.

 

12.

Slijediti Ivanićeve prijedloge bilo bi katastrofa, potpuni potop.

 

Kada je već zakazana sjednica Narodne skupštine RS, trebalo bi je iskoristiti kvalitetno i postaviti Ivaniću konkretna pitanja u vezi njegovog rada u Predsjedništvu BiH u proteklom periodu i tražiti od njega (i Igora Crnatka) da, datumom i dokumentom, predoči šta je konkretno učinio po pitanju revizije.

 

Ivanić je načinio kardinalne greške, to je nesporno, a bildanje nacionalistilčih mišića ne može to ni na koji način prikriti.

 

Dodatak: Pismo

Ivanić je izjavio da je lani uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali niko to pismo nije vidio. Ako ga je i uputio lani, učinio je to kao član Predsjedništva BiH, a ne kao predsjedavajući, što je vrlo bitna razlika.

 

Iz Ivanićevog kabineta rečeno je da je već uputio pismo, ali nije rečeno kada ni u kojoj poziciji. Sasvim je nejasno zašto iz kabineta ne konkretizuju kada je to učinjeno i da li je to učinjeno putem ambasade ili nekim drugim putem?!

 

Iz kabineta su najavili da će uputiti i novo pismo – “kada aplikacija bude podnesena, pismo će biti upućeno posredstvom specijalnog izaslanika, s obzirom na uticaj i pritisak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na ambasadora BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković”.

 

 

Pitanje je da li baš mora čekati aplikaciju i što to ne učini i prije njenog podnošenja?!

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close