Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i kandidat: SDA će ponuditi Alijin put

Obećao sam otvaranje 1.000 radnih mjesta mjesečno, što je veoma ambiciozno obećanje i čija realizacija bi mnogo značila armiji nezaposlenih. Obećanje dajem u ime Stranke demokratske akcije koja je uspješno vodila sve procese u modernoj Bosni i Hercegovini kada je imala potrebnu podršku naroda i birača, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i kandidat.

Oslobođenje

• Gospodine Izetbegoviću, kad će Bosna i Hercegovina u NATO i Europsku uniju?
– Prije svega, potrebno se pokrenuti iz zastoja koji traje već godinama. A zastoj ćemo prevazići kad se politički lideri odgovorni za stanje u zemlji i njen napredak na putu ka EU i NATO, počnu odgovornije odnositi prema ovim procesima od vitalnog interesa za BiH. Po apelaciji predsjednika Tihića riješeno je pitanje državne imovine, a time i tzv. talinski uslov koji se odnosi na imovinu Oružanih snaga. Nažalost, Milorad Dodik političkim manevrima izbjegava da provede ovu odluku Ustavnog suda, odluke Predsjedništva BiH i obaveze koje proizlaze iz Zakona o odbrani, a koje se odnose na pristupanje BiH NATO-u. Također, nije tajna da su predstavnici SDA kreirali skoro sve što je ponuđeno u maratonskim pregovorima po presudi Sejdić – Finci. Svi ostali su znali šta neće, tražili nemoguće, kupili jeftine predizborne političke poene. Ne može SDA sama biti generator promjena, a svi ostali pasivni posmatrači ili kočničari. Nadati se da će oktobar donijeti promjene.

• Na našu zemlju sručile su se ove godine i elementarne, a ne samo političke nesreće: pola Bosne se bori s posljedicama poplava, petorica rudara su poginula nakon što su zemljotres i gorski udar zarobili pola smjene u jami Raspotočje, kiša je uništila usjeve. Pa ipak, važnije od svega je da se bliže izbori: zašto se tako dugo čekalo za pomoć ugroženom stanovništvu i molim Vas, hoće li makar poslije 12. oktobra biti nade da će narod dobiti krov nad glavama?
– Nisu izbori važniji, niti su oni aktivnost koja ometa borbu protiv posljedica niza katastrofa koje su pogodile zemlju. Naprotiv, izbori su šansa da se osiguraju pozitivne promjene, da birači daju mandat sposobnijoj i odgovornijoj garnituri političara. A što se tiče sporosti u otklanjanju posljedica poplava i klizišta, tu zaista ima razloga za nezadovoljstvo. I vlast na raznim nivoima i donatori bi trebali brže reagovati, već smo izgubili topliji dio ljeta. Ali nisu svi čekali i sporo reagovali. Predsjedništvo BiH je uradilo svoj dio posla koji je počeo angažovanjem Oružanih snaga, a rezultirao dobro organizovanom donatorskom konferencijom u Bruxellesu. Animirali smo i niz direktnih donacija za gradove i sela u dolini Bosne i u Posavini. Niži nivoi vlasti bi morali brže reagovati i iskoristiti te šanse.

• Možemo li, zarad javnosti, raščistiti Vašu relaciju sa liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i koaliciju SDA – SDP: hoće li, ako Vi dobijete izbore, Lagumdžiji biti povjeren mandat predsjedatelja Vijeća ministara?
– Nakon što dobijemo izbore, mandatar će naravno biti iz SDA. Ne znam šta će raditi dr. Lagumdžija, vjerovatno je vrijeme da se odmori nakon svih napora, stresova i obrata kroz koje je prošao uglavnom vlastitom voljom.

Kompletan intervjuu pročitajte u printanom izdanju Oslobođenja…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close