Bajrović: Državna preduzeća se ne mogu voditi kao da su stranačke sehare

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, govoreći o tome u čemu se ogledaju problemi preduzeća i koliko uopšte preduzeća i radnika ima u svojim ingerencijama, a koliko od toga su preduzeća sa problemima, rekao je da je glavni problem naslijeđena praksa da se državnim kapitalom upravlja kao da on nema vlasnika

– Nekada se čini da nadzorni odbori i uprave misle da su vlasnici državnog kapitala i da treba samo njima da služi. Najmanje problema ima u preduzećima koja imaju monopol na tržištu. Što je konkurencija veća to su veći problemi – rekao je Bajrović u intervjuu za novi broj magazina “Start” koji izlazi sutra.

 

Računajući i zavisna društva kao što su rudnici u preduzećima u kojima Ministartsvo vrši ovlaštenja uposleno je nešto više od 29.500 radnika. Od toga u sektoru industrije i namjenske industrije radi 9.605 uposlenika, a ostatak je u sektoru energije, računajući i rudnike.

 

Bajrović naglašava da glavni problem nije novac nego “nedomaćinsko upravljanje”.

 

– Suština je u tome da se državna preduzeća više ne mogu voditi kao stranačke sehare. Dio preduzeća je toliko uništen da im vjerovatno nema spasa i da se treba pobrinuti za radnike, pogotovo neuplaćene doprinose i druga stečena prava – rekao je on.

 

Po njegovim riječima, najveći problem u sektoru energetike, industrije i rudarstva u ovom trenutku je stranačko upravljanje.

 

– Vladavina podobnih iz stranačkih centrala je glavni uzrok naših problema u ekonomiji uopšte. Privatni sektor u BiH je u puno boljem stanju nego firme u državnom vlasništvu. U BiH se većina političkih stranaka zalaže za državnu kontrolu ekonomskih resursa u nadi da će stranke upravljati preduzećima i kroz mehanizme zapošljavanja stranačkih poslušnika širiti bazu glasačkih ovisnika koji će materijalno ucijenjeni omogućavati ostanak na vlasti tih stranaka. Sada se nalazimo na prekretnici: ili da nastavimo kao do sada i završimo gore od Grčke ili da krenemo sa sređivanjem stanja u javnim finansijama – rekao je Bajrović.

 

Upitan iz čega crpite tezu da su preduzeća vlasništvo ministarstava, a ne FBiH u cjelini, odnosno Vlade, odgovorio je iz “zakona i registra”.

 

– Ta tema je završena i ne treba je više otvarati – tvrdi Bajrović.

 

A kada je u pitanju Aluminij, navodi da je sadašnja uprava, čini se, zaustavila negativne trendove.

 

– Ali sve ćemo znati u idućih nekoliko mjeseci. Bojim se da je moguće da taj gigant ode u propast ukoliko se dese nove turbulencije uzrokovane političkim zahtjevima za preuzimanjem kontrole nad Aluminijem – kaže Bajrović.

 

Upitan na kraju u kojoj fazi su istraživanja nalazišta nafte u FBiH, kazao je da je zastoj došao zbog neuspjeha u odabiru konsultanta koji će štiti interese FBiH prilikom ugovaranja eksploatacije sa Shellom.

 

– Nažalost, model tendera koji je odabran od strane prethodne Vlade FBiH se nije pokazao kao svrsishodan. Mislim da će novi plan FMERI biti da promjenimo model javne nabavke, da idemo na pregovarački postupak u kojem ćemo pozvati tri ili pet vrhunskih globalnih konsultantskih firmi i da u njihovom međusobnom nadmetanju dobijemo najboljeg ponuđača. Naravno, sve to u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Pitanje eksploatacije nafte je prioritet u radu FMERI i želimo da što je prije moguće krenemo u pregovore sa Shellom koji su na nedavnom sastanku sa mnom izrazili želju da otpočnu proces pregovora. Međutim, ako ne dođemo do zadovoljavajućeg rezultata sa Shellom ići ćemo u pregovore sa drugim naftnim gigantima koji su također zainteresovani – rekao je Bajrović za “Start”.

 

(FENA/dh)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close